Катрин Аштън не иска втори мандат като външен министър на ЕС

Filed under: Свят |

Баронеса Катрин Аштън не планира да остане за втори мандат (2014-2019) на поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, заяви самата тя, предаде БГНЕС.

„Изключвам възможността за втори мандат. Постът трябва да бъде поет от друг“, цитира германското интернет издание „Фокус он лайн“ думите на Аштън. Според нея ръководенето на външнополитическата служба на ЕС е тежка задача, налага й се много да пътува и значителна част от времето й минава в самолетите. „Има хора, които могат да свършат нещата, които аз не успях. Затова е добре да предам поста“, добавя тя.

В съответствие с Лисабонския договор на среща на върха на ЕС през 2009 г. бе решено да се създаде пълноценно външнополитическо ведомство на ЕС, чиито функции да се приближават до пълномощията на министерство на външните работи.

На среща на върха на ЕС през ноември същата година Аштън бе утвърдена за върховен представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност. Преди това тя бе еврокомисар по търговията.

Spread the love