Делян Добрев: Резервите за намаляването на цената са малки

Filed under: България |

Напразни надежди за истински ниски сметки за токОсновеният виновник за скъпия ток е Румен Овчаров, заяви ексминистърът на икономиката 

Резервите за бъдещо намаление на цената на тока са малки. Това каза бившият икономически министър Делян Добрев. За пореден път той повтори, че вариантът за намаление на сметките е да се изключат от енергийния микс централите, произвеждащи скъп ток. Техният дял пък да се поеме от АЕЦ „Козлодуй“, уточни Добрев.

По думите му приетите вече мерки за сваляне на цената на тока няма да бъдат само временни. Дълготрайният им е ефект ще се гарантира по два начина. Единият е намаляването на признатите разходи на електроразпределителните дружества, а другият – по-изгодната цената на синьото гориво, договорена с „Газпром“.

Добрев посочи като основен виновник за скъпия ток бившия енергиен министър Румен Овчаров. По думите му премиерът Иван Костов е подписал договорите за двете „Марици“, но споразуменията за особения залог за изграждането на централите са парафирани именно от Овчаров. С въпросните документи са заложени 13 млрд. от приходите на НЕК.

Бившият министър от кабинета „Борисов“, каза, че реално за проекта „Марица-изток 1“ не са били правени никакви разходи, докато не е било сключено споразумението за особения залог. Добрев се оправда, че не разбрал по-рано за това с огромния обем на отчетите на дружествата, на които е бил принципал. Той уточни, че бил отговорен за 7 дружества, които му изпращали доклади от по 300-400 страници годишно. Бившият министър добави, че първоначално договорите не са били сключени с американски инвеститори, а с офшорни компании на Красимир Георгиев – Фронтиера. Впоследствие той ги продал. Предприятията били регистрирани на адреса на Георгиев в София, където се водили и преговорите.

Добрев изрази учудването си, че неговият предшественик Трайчо Трайков е определил като нормално наличието на въпросните залози. „Не мога да си обясня как Трайков застава рамо до рамо с Румен Овчаров“, каза той.

 

 

Spread the love