Президентът Желю Желев пред студенти от ЮЗУ в Благоевград: Авторитарно, не тоталитарно бе управлението на Бойко Борисов

Filed under: Благоевград |

Бившият дисидент №1 представи последната си книга „Тоталитарните близнаци” като продължение на култовата „Фашизмът”

Първият демократично избран президент на страната Желю Желев гостува в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Пред студенти от университета той представи последна си книга „Тоталитарните близнаци“. Гостът бе представен от ректора проф. Иван Мирчев, който запозна студентите с неговата биография. Преди срещата Желю Желев коментира сегашната ситуация със служебното правителство в страната, като я определи като нормална и даде пример, че той също е съставял служебно правителство, както и Иван Костов.

„Когато парламентът се окаже неспособен да излъчи правителство, тогава в Конституцията е заложена тази възможност президентът да назначи правителство, заедно с министър-председател и всички министри”, коментира Желю Желев. Той определи като авторитарно управлението на Бойко Борисов, но категорично го разграничи от тоталитарния модел на държавническо ръководене.

Пред студентите Желев обясни, че „Тоталитарните близнаци“ е ново издание на книгата „Фашизмът“, която разтърси общественото мнение в България. То се появява 30 години след първата публикация и е подготвено за печат от издателство „Фабер“ в старата столица. В последната книга Желю Желев разглежда генезиса, общото и различното между „тоталитарните близнаци“, каквито за него са комунизмът и фашизмът. Книгата е преведена на 10 езика, включително китайски, френски, румънски, руски. В нея акцент пада върху комунизма като тоталитарен режим на управление, който е по-здрава диктатура от фашизма и с по-дълги устои във времето, поясни Желев. За сравнение даде пример с Третия райх, просъществувал 12 години и 3 месеца, докато Съветският съюз се е запазил близо 70 години. Освен това в световен мащаб комунистическите режими са унищожили много повече хора, отколкото фашистките, уточни Желев. Според него не бива да се допускат илюзии по отношение на миналото на комунистическите държави, а комунизмът трябва да бъде забранен и инкриминиран – така, както фашизмът е заклеймен след Втората световна война.

Философ и политик, Желю Желев е доктор хонорис кауза на редица университети у нас и в чужбина, включително и на Югозападен университет „Неофит Рилски”.

Повече подробности в печатното изднаие

Снимки:

1-2  Желю Желев беше представен от ректора проф. Иван Мирчев.

3- Студентите се запознаха с новата книга на първия демократично избран президент на страната.

 

Spread the love