ВСС назначи Павлина Панова за зам.-шеф на Върховния касационен съд

Filed under: Актуално от днес |

Висшият съдебен съвет назначи в четвъртък съдия Павлина Панова за зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Наказателната колегия в съда. Членовете на съвета гласуваха предложението на шефа на ВКС проф. Лазар Груев с 21 гласа “за” и един “въздържал се”.

Съдия Панова доскоро беше най-младият магистрат във Върховния касационен съд. Това се промени, след като Красимир Влахов бе избран за съдия във ВКС и председател на гражданското отделение на съда. През 2009 година Павлина Панова бе определена от правителството за български съдия ad hoc в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Позицията означава, че Панова замества титулярката Здравка Калайджиева, когато тя си прави отвод по определени дела, защото е ангажирана и като адвокат.

Павлина Панова е родена през 1967 година. Специализирала е право, съдебна практика и сътрудничество по наказателни дела в Трир, Германия, Хага и Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Кариерата й на магистрат започва като прокурор в Софийската районна прокуратура, но след това става съдия в Софийския районен съд. Преминава през всички стъпала в системата – Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, а от март 2007 година е назначена за съдия във Върховния касационен съд.

 

Spread the love