Еврогрупата каза „не“ на Кипър за 6-те милиарда за спасяване от банкрут

Filed under: Свят |

На ръба на пропастта и след като не получи очакваната помощ от Русия  

Гърция започна процедура по купуване на кипърски банки

Финансовите министри от Еврогрупата отхвърлиха вчера основните моменти от стабилизационната програма, разработена от правителството на Кипър, информира ИТАР-ТАСС.

Агенцията цитира представители на Еврокомисията, според които министрите се се отказали да подкрепят на първо място национализацията на частните пенсионни фондове в Кипър, както и издаването на облигации, които трябва да бъдат обезпечени с бъдещи доходи от разработването на крайбрежните газови находища.

Отказът на Еврогрупата да подкрепи две от основните положение в кипърския план Б не позволява на Никозия да изпълни задълженията си по програмата за финансова стабилизация: да мобилизира около 6 милиарда евро вътрешен ресурс, срещу което да си гарантира международна помощ.

Междувременно днес най-голямата кипърска банка „Бенк ъф Сайпръс“ призова парламентът да подкрепи данъка върху банковите депозити (става дума за депозитите над 100 000 евро) поради липса „на каквато и да е непосредствена алтернатива“ за предотвратяването на фалита на банковия сектор и на икономиката на Кипър.

Гръцки банки от своя страна започнаха процедура по изкупуването на филиалите на кипърските банки в Гърция. Решението за поглъщането е следствие от телефонен разговор между гръцкия премиер Андонис Самарас и президента на Кипър Никос Анастасиадис. В него двамата политици са дали зелена светлина за „отделянето на гръцките клонове от кипърските банки“, тъй като те ще бъдат рекапитализирани от гръцките банки, които от своя страна ползват помощ от Европа.

„След разговори между президента на Кипър Никос Анастасиадис и премиера на Гърция Андонис Самарас е потвърдено, че въпросът за гръцките клонове на кипърските банки е уреден при най-благоприятни условия предвид сегашните обстоятелства, с голяма печалба за кипърската страна“, се посочва в изявление на кипърското президентство.

Пореден ден Кипър едва се удържа на ръба на пропастта. Седем милиарда евро, а може би и повече, са готови да изтекат от страната, ако банките на острова, които са затворени от събота, заработят. Улиците са празни, пазарът и търговията на острова са замрели напълно, страната е пред дефолт, синдикатите са в очакване на следващите действия на правителството.

Пред сградата на парламента са се събрали отново стотици граждани и има силно полицейско присъствие. Пред банкоматите в Кипър отново има опашки. Най-много хора са се събрали пред Народната банка, за която има слухове, че ще бъде закрита. Централната банка на острова опроверга тези слухове, а ръководството на банката взе решение да ограничи тегленето на пари до 260 евро.

В тези условия в четвъртък вечер правителството обяви, че ще преструктурира банковата си система, като наложи големи загуби на едрите вложители на Народната банка с депозити от над 100 хиляди евро. Изправена пред рухване, след като международната агенция „Стандарт енд Пуърс” понижи с още един пункт кредитния рейтинг на кипърската икономика и след като очевидно не можа да получи очакваната помощ от Русия, Никозия е принудена да следва препоръките на европейските си партньори.

Парламентът на Кипър ще започне в петък следобед обсъждането на девет законопроекта за спасяване на банковата система, одобрени вчера на извънредно заседание на правителството.

Проектите предвиждат създаване на „фонд за солидарност“, базиран на приходите от експлоатацията на въглеводороди, облигации и други държавни активи. В него ще бъдат акумулирани и средства на кипърската православна църква, от пенсионните и социални фондове, за да се съберат общо нужните 5,8 милиарда евро, необходими за спасяването на страната от банкрут.

Внесените законопроекти предвиждат и ограничения в движението на капиталите от кипърските банки, предназначени да предотвратят изтичането на капитал, и други мерки за стабилизиране на разклатения банков сектор, като например преструктуриране на Народната банка. Европейската централна банка (ЕЦБ) даде срок на Кипър до понеделник, за да продължи финансирането на острова. След 25 март такова финансиране ще има само ако е налице антикризисна програма от страна на кипърското правителство, която да бъде съгласувана с ЕС и МВФ и която да гарантира платежоспособността на кипърските банки.

 

Spread the love