ДКЕВР обеща приемливи цени на тока от 1 юли

Filed under: Актуално от днес |

Решение за цената на газа ще има в четвъртък, заяви Евгения Харитонова

ДКЕВР ще направи всичко възможно от 1 юли да има приемливи цени на тока. Технологично не може да се случи от 1 април да има промяна в методиката за определяне на цените на електроенергията така, както искат от ЕВН, коментира вчера пред журналисти новата шефка на ДКЕВР Евгения Харитонова. Тя потвърди, че вчера в регулатора е пристигнало заявлението на електроразпределителното дружество с искане за промяна на цената на енергията към ЕВН, без това да се отразява на крайната цена. В приложено писмо към заявлението ЕВН иска промяна в методиката и връщане на стария принцип на компенсиране на разходите за зелена енергия, като те се поемат на 100% от държавната НЕК, обясни Харитонова. 

По думите й обаче това няма как да се случи от 1 април. Действащите сега цени са определени по новата методика и това ще остане така поне до края на регулаторния период – 30 юни 2013 г., обясни председателката на ДКЕВР.
Според Харитонова ЕВН има вина в създалата се ситуация, защото миналата година по това време не е прогнозирало точно мощностите от ВЕИ, които ще бъдат присъединени и ще произвеждат енергия от 1 юли 2012 г. При подаване на заявлението си към 1 април от ЕВН определиха 80 мегавата от фотоволтаични централи от 1 юли, а се оказа, че те са 456 мегавата, тоест около 370 мегавата отгоре и от това се получава дисбаланс в цените, каза Евгения Харитонова. Тя добави, че когато електроразпределителните дружества са били приватизирани, се е очаквало те да дойдат в България със своите добри практики, а това включва и точно планиране и реални прогнози. Харитонова заяви, че ако бъде върната старата методика, всички пасиви ще се прехвърлят към НЕК и тя ще има тези загуби, които сега се оповестяват от ЕВН. Държавните дружества обаче не са дойна крава, коментира Харитонова.
На въпрос как вижда решение на създалата се ситуация с прекомерното производство на зелена енергия Харитонова отговори, че е добра идеята за създаване на специален фонд, в който да се събират приходите от емисии въглероден диоксид от зелената добавка и оттук да се компенсират разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ.

С либерализирането на пазара на електроенергия, излизането на свободния пазар на потребителите средно напрежение и създаването на така наречените балансиращи групи, производителите на зелена енергия ще трябва да дават прогнози за своето производство, коментира още Харитонова. По думите й така може да се очаква производството на енергия от ВЕИ да бъде редуцирано, защото ако не се произведат прогнозираните количества, то те ще трябва да бъдат платени от ВЕИ производителите.

По отношение на предложените днес от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев мерки в енергетиката Харитонова каза, че трябва да ги обсъди с всички членове на ДКЕВР и тогава може да ги коментира. Относно възможността излизането на свободния пазар и на битови потребители да намали цените на електроенергията за тях Харитонова каза, че това няма да се случи. И в момента всеки от нас може да излезе на свободния пазар, но реално няма търговци, които могат да обслужват битови клиенти – за това са необходими инвестиции в специална техника и изпълняване на много изисквания, които ще доведат дори до по-висока цена, смята Харитонова.
Ако намалението на цената на природния газ от 1 април бъде с повече от 3,22%, „Булгаргаз“ ще остане без печалба, заяви по време на заседанието изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов. Припомняме, че на 11 март „Булгаргаз“ съобщи, че ще поиска намаляване на цената с 3,22%, но в своето становище работната група на енергийния регулатор не се съобрази с това искане и предложи промяната да бъде от 3,89% в посока надолу. Вчера пред ДКЕВР Гогов уточни, че най-голямото намаление идва от по-ниската търговска надценка на дружеството, която от 2% става 1,26%. Факторите, които позволяват намалението на цената са още и цената от 110 долара за барел петрол на световните борси, както и по-благоприятен курс на лева спрямо долара. Третият фактор е намаляването на потребяваното количество природен газ, допълни още Гогов.

 

Spread the love