Обучаваха кюстендилски градинари и овощари как да правят елитни градини, пролетните студове съсипват продукцията

Filed under: Кюстендил |

Искаме да засилим износа и да увеличим конкурентоспособността на продукцията си, твърди проф. Димитър ДомозетовНад 70 производители изслушаха лекцията на Института по земеделие в Кюстендил по съвместната работа на овощари и градинари. Инициатор на дискусията бе Националният съюз на градинарите. Структурата е учредена през май 2003 г. като неправителствена организация с идеална цел. В момента по-голямата част от членовете на съюза са крупни производители на зеленчуци. Една от основните цели на организацията е да съдейства за разширяване на износа и за засилване на конкурентоспособността на българските плодове, зеленчуци и цветя на международните пазари.

Директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов уточни, че за краткото време на съществуването си Националният съюз на градинарите в България се наложил като пълноправен партньор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България при провеждането на традиционните срещи договаряния между производители и преработватели на плодове и зеленчуци.

Относно студеното за началото на пролетта време проф. Домозетов изрази опасения, че климатичните промени може да доведат до редуциране на продукцията на кюстендилските стопани.

Снимки:

1-Директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов с лекция за градинарството

2-Близо 70 производители участваха в дискусията.

3-Студеното време може да редуцира продукцията на стопаните.

Spread the love