Kia показа кросоувър и купе с 4 врати

Filed under: Глас Свише |

Едновременно с изложението в Ню Йорк се провежда и изложба на автомобили в Сеул, където най-силно са представени местните корейски марки. Една от тях – Kia, използва възможността да покаже два концептуални модела. Първият е кросоувър – Cross GT, който трябва да заеме едно място над Sorento в моделната гама на компанията. Машината е построена на платформата на Kia GT, но е доста по-голяма. Дължината й е 4897 мм (с 213 мм повече от Sorento), а междуосието достига 3099 мм. Покривът е стъклен и това обяснява силната светлина в салона, който е с 4 отделни места. Концептът разчита на хибриден агрегат, състоящ се от бензинов V6 мотор с обем 3,8 литра и електромотор. Общата мощност е около 400 к.с., а въртящият момент е равен на 678 Нм. Скоростната кутия е 8-степенен автомат. Машината е разработена от дизайнерския център KDCA в Калифорния, което кара специалистите да очакват, че ако се стигне до серийно производство, то Cross GT ще бъде насочен предимно към пазара в САЩ.

Вторият концепт, показан в Сеул от Kia, носи името Cub. На външен вид той прилича на хечбек с 5 врати, но според представител на корейския производител всъщност представлява „компактно купе с 4 врати“. Този модел е разработен от студиото по дизайн в Сеул под ръководството на Петер Шрайер. Дължината му е под 4000 мм, като при него отсъства централната колона, а вратите се отварят в противоположни посоки, както е при Rolls-Royce. На тях липсват и стандартните дръжки.

Концептът също е само с 4 места, като е снабден със специална светодиодна техника, 19-инчови джанти, а също така и с волан със специални датчици, чрез които по думите на представители на Kia могат да се следят биометричните данни на водача. Мултимедийната система може да се управлява само с жестове, без да се посяга към сензорните клавиши. Автомобилът разчита на 1,6-литров бензинов турбодвигател с мощност 204 к.с. Същият мотор се слага на заредената версия на двата хечбека – cee’d GT и pro_cee’d GT. Все още не е ясно дали Kia планира да пусне подобен автомобил в серийно производство.

 

Spread the love