Министърът на икономиката Асен Василев: НЕК е в затруднено финансово състояние заради поевтиняването на тока

Filed under: България |

Тази седмица пристигат специалисти от Главна дирекция “Енергетика” и “Главна дирекция “Конкуренция” в Еврокомисията за проверка на енергетиката ни, съобщи министърът на икономиката Асен Василев. Ще се проверят какви са проблемите в сектора и ще набележат мерки как те могат да бъдат решени при въвеждането на трети либерализационен пакет. НЕК няма да бъде обявена във фалит, категоричен е Василев. “НЕК е обществен доставчик, така че не виждам защо и по какъв начин трябва да бъде обявена във фалит. Истината е, че НЕК е в затруднено финансово състояние по редица причини. Една от последните, разбира се, е намалените цени на тока от 5 март, което веднага се отрази на дружеството”, коментира министърът. 

НЕК трябва да поема доста голяма субсидия за зелена енергия, която не се покрива напълно от добавката. Също има субсидия за кафява енергия, която не се покрива от добавката. Съществуват фиксирани договори за изкупуване на електроенергия, които са на по-високи цени от тези, на които НЕК продава на гражданите. Тоест НЕК обира абсолютно всички негативи в системата, разясни Василев.
Министърът не се съгласи с прогнозата на д-р Константин Тренчев, че до месец ще се срине енергетиката. “Мисля, че шансовете това да се случи са малки. Но една от причините да предприемем спешни мерки е точно за да може сравнително бързо да се балансира системата”, заяви Василев.

Какво е наследил от своя предшественик Делян Добрев, министърът не пожела да коментира. “Никога не съм обичал да търся скелети. Досега там, където сме видели проблеми, сме успели да ги обхванем и да ги решаваме позитивно. Винаги нагласата според мен трябва да бъде не да се обясняваме какво, защо, от кого не е свършено нещо”, каза Василев.

Spread the love