ООН: Северна Корея отиде твърде далеч

Filed under: Свят |

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че сегашната криза със Северна Корея е „отишла твърде далеч“ и призова за преговори, предаде АП. Той изрази притеснения, че поетият от Северна Корея курс на противопоставяне с други държави може да доведе до война. Според него изолираната азиатска страна изглежда, че е „поела курс на стълкновение с международната общност“ на фона на ескалиращото напрежение на Корейския полуостров.

Бан Ки Мун, бивш външен министър на Южна Корея, заяви в Андора, че „сегашната криза вече е отишла твърде далеч“ заради ескалиращото напрежение, възникнало от всекидневните заплахи на Северна Корея към САЩ и Южна Корея. По думите му необходими са спешни преговори. Той подчерта, че е „убеден, че никой не възнамерява да напада“ Северна Корея.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че КНДР ще възобнови експлоатацията на ядрения реактор в Йонбьон. Съоръжението беше затворено през 2007 г. Стъпката ще допринесе за качественото и количественото засилване на ядрените сили на КНДР. В същото време САЩ обявиха, че разполагат радарна платформа близо до брега на Северна Корея.

 

Spread the love