Иван Райчев готов да се самоубие, ако багерите захапят сградата

Filed under: Дупница |

 Бутат част от къщата на бившия шеф на дупнишката търговия в Мламолово200 души от селото готови да бранят имота с телата си

Дупничанин е готов да посегне на живота си заради решение на ДНСК да събори пристройката на къщата и подпорна стена на двора му в бобовдолското село Мламолово. „Ще се запаля, ще горя като факел заради чиновническо безразличие и скапан закон. Нека Европа гледа как унищожават 30-годишния ми труд. Животът ми се обезсмисля, защото удоволствието от него е трудът. Вложил съм в къщата 60 000 лв. и ако я бутнат, ще се самозапаля публично под прозорците на шефката на ВНСК –София Гечева или на шефа на отдела за незаконно строителство в РДНСК в Кюстендил Параскева Мицова”, заяви Иван Райчев.

Сградата от близо 50 кв. м и подпорната стена трябва да бъдат бутнати, тъй като са изградени незаконно. Принудителното премахване на постройката трябва да бъде извършено между 20 май и 6 юни тази година в изпълнение на заповед на зам.-началника на ДНСК от 27 ноември 2006 г., издадена на основание Закона за устройство на територията. Преди няколко дни Райчев е уведомен, че ДНСК вече е сключила договор за изпълнение на заповедта. Сградата и стената трябва да бъдат съборени от ГУ „Строителство и възстановяване” ЕАД – София. Иван Райчев не може да си намери място от притеснения в очакване на багерите, които ще бъдат изпратени на мястото, което облагородява от години. “Готов съм на най-лошите стъпки. Ще сложа край на живота си, след като искат да унищожат това, което съм строил цял живот.

Няма какво да се чудят защо се палят хора, защо се самоубиват. Всичко, което се случва в страната, е резултат на нескопосаните закони и закони, които се правят за някои, но не и за обикновените хора. Аз съм пенсионер и няма откъде да намеря 15-16 000 лв., за да платя на фирмата, която ще дойде от София да събори сградата”, допълни Райчев. Шефът на Общинското предприятие „Търговия на дребно и едро” в Дупница през 90-те години, а преди това щатен ръководител на БКП в Бобов дол не крие, че сградата е направена без строително разрешение. Категоричен е обаче, че постройката не пречи на абсолютно никого, при това е красива, но ще бъде съборена заради чиновническо бездушие. Смята, че вместо да се руши, сградата може да се узакони. „Мястото е мое. Строя къщата от 1986 г., като пристройката е на мястото на бивша плевня. Всичко съм правил със собствените си ръце и с помощта на баща ми.  Насипвал съм цялата улица, за да не се свлича. От ДНСК не се съгласяват да узаконят пристройката, защото вече е започната процедура по ЗУТ. Съгласно промени в Закона за устройство на територията сградата може да бъде узаконена. В промените има текстове, които си противоречат и са правно неиздържани. Сградата наистина е незаконна, но не пречи на никого. Нали има и човешки закони. Както и закон, който дава право да се узакони. Какво ще спечелят, като бутнат част от къщата?! И защо законите не са еднакви за всички?! Никой не бута незаконните къщи на циганите и техните гета се разрастват. Погледнете какво става в Гиздова махала и Каваклия в Дупница например. Да припомням ли за дюните на морето и за други подобни случаи с незаконни сгради?! Повече от 1/3 от строежите в България са без строителни книжа. Дотук ли стигнаха това да бутат – в едно село със затихващи функции?! И какво ще остане, като го бутнат – пустош?! По-добре ли е да узаконят къщата и да платя глоба, или да я съборят и тук да се превърне в пустош? Ако посегнат, ще стане като във Варна. Може да стане и по-страшно, защото може да пострадат и невинни хора и ще се прочуем в Европейския съюз. Аз няма да оставя нещата така. Още повече че ДНСК и в София, и в Кюстендил са толкова умърляни. Законът трябва да се чете от хора, не от роботи”, гневи се Райчев. Допълни, че го подкрепят кметът на Бобов дол Кирил Станчев, главният архитект на общината, кметът на Мламолово Георги Александров, както и част от хората в селото. „Прав е Райчев. Пристройката към вилата е направена в негово място, не пречи на абсолютно никого, направена е красиво, защо трябва да се разваля? Подпорната стена също е изградена с много труд от него. Такава подпорна стена общината няма да може да си позволи да направи там, ако евентуално се развали. Ако се стигне до разваляне, много хора от селото ще излязат и с телата си ще преградят пътя на машините. Категорични сме. Поне едно 100- 200 човека ще сме на улицата”, посочи кметът Александров. Според него сградата и стената би трябвало да се узаконят.

Както сме писали, до заповедта за премахване на сградата и подпорната стена се стига след сигнал на Борис Василиев – роднина и съсед на Райчев в Мламолово.

Снимки: 

1. Иван Райчев е готов да посегне на живота си заради сградата.

2. Пристройката, за която има заповед за събаряне.

3. Параскева Мицова

Spread the love