Кюстендилци тропнаха 18 хора в Килийното училище в памет на Благовест Порожанов

Filed under: Оживление |

Роднини и приятели пяха и танцуваха за 74-годишнина на народен певец

12-годишната Снежана Пенова очарова всички с кристалния си глас, кметът на Соволяно Кирил Георгиев грабна микрофона и влезе в ролята на водещ

Приятели и роднини на почетния гражданин на Кюстендил – народния певец Благовест Порожанов, препълниха Килийното училище за традиционния празник в чест на рождението му. Организацията бе направена от Народно читалище „Надежда – 1997” със секретар Даниел Григоров, общинския отдел „Култура и духовно развитие”, от сина му Милен Порожанов и съпругата Йорданка Порожанова. Кметът на Соволяно Кирил Георгиев, в което село е живял и творил народният певец, смело взе микрофона и успешно влезе в ролята на водещ. Той разказа спомени за кюстендилския певец, който с дейността си прослави България по света и спечели многобройни награди и отличия.

Огромният интерес към традиционното тържество за 74-годишнината на народния певец изкара хората на подиума и всички тропнаха 18 хора. Специално за случая от Радомир беше пристигнал народният певец Георги Гьолски, известен сред любителите на фолклора с авторските си песни „Рада радомирка”, „Соколица”, „Пари” и др. Той бе колега на Благовест Порожанов и с него са записали 5 албума. Младото очарование на вечерта беше 12-годишната Снежана Пенова, която има спечелена първа награда от международен конкурс за детска песен в Черна гора. Тя представи музикалната формация „Тип-топ” от фестивалите „Златна ябълка” с художествен ръководител – диригента и композитор Иван Стойнев. Роденият в с. Долен Георги Илиевски, изпълнител на македонски народни песни от ансамбъл „Струма”, изпълни песни, свързани с легендите за цар Самуил. Певческата група на соволските баби представи авторски песни, създадени от Благовест и прославили родния му край в страната и чужбина. Участие още взеха Атанаска Ковачка, която пее вече 50 години и има 30 записа с Благовест. Тя се представи с песните „Яно, Яно”и „Милка на мама думаше”. Участваха още Снежана Спасова и председателката на НЧ „Ильо войвода” Любов Стасчук, която изпя нежни руски романси. Клубът на пенсионера също се представи подобаващо.

Снимки:

1. Кмета Кирил Георгиев

2. Снежанка Пенова

3. Съпругата на Благовест Порожанов – Йорданка, и внукът му Дани Порожанов

Spread the love