Кризата намали корупцията в ЕС, но не и в България

Filed under: Актуално от днес |

Най-фрапантните случаи са свързани с възлагането на обществени поръчки и ръста на сивата икономика

Според германско проучване кризата е намалила корупцията сред държавните чиновници в повечето страни – членки на ЕС, но България и Румъния продължават да са на дъното – далеч извън критериите за чисти от корупционни практики държавни чиновници, съобщава в. „Ди Велт“.

Според проучването кризата в Европа е стагнирала корупцията сред държавните чиновници, а наложените икономии са дисциплинирани администрацията, но не във всички държави – членки на ЕС. 80% от северните ни съседи и над 50% от българите признават, че всекидневно се срещат с варианти на корупционни практики при общуването с администрацията. Като най-фрапантни се сочат възлагането на обществени поръчки и ръстът на сивата икономика в съответната държава. Оказва се, че кризата може да има и положителен аспект – да служи като мощен стимулатор за пресъхване на източниците за незаконни доходи на хората във властта и администрацията в южните европейски държави. Липсата на пари довела и до изчистване на отношенията между гражданите и чиновниците.

Според авторите на проучването държавите от ЕС са разделени на четири групи, в зависимост от актуалното състояние и вероятните възможности за развитие на корупцията във властта. В първата, в която на практика явлението корумпиран държавен чиновник не съществува, влизат страните със стара демокрация – скандинавските, Германия, Австрия и Бенелюкс. България, Румъния и Гърция са сред страните, които не се съобразяват с предписанията на ЕС за съкращаване на администрацията и за пресичане на корупционните практики по средства, отпускани от Брюксел.

 

Spread the love