Минният музей в Перник, включен в 100-те национални туристически обекта, Делян Добрев за пръв път влезе в рудник

Filed under: Перник |

Гномчета ще пазят туристите от нещастия при разходките им из рудника на 630 метра под земята 

Подземният минен музей в Перник вече е един от 100-те национални туристически обекта. На връчването на сертификата присъстваха кандидатите от пернишката кандидатдепутатска листа на ГЕРБ – водачът Делян Добрев, Ирена Соколова, която е на втора позиция, и четвъртият Светлин Иванов. Добрев за първи път влезе в някогашния рудник.

Сертификатът е подписан от председателя на движението и ексминистър на културата Вежди Рашидов.

На 18 срещу 19 май, когато е Нощта на музеите, представители на Българския туристически съюз (БТС) ще бъдат заедно с представители от ГЕРБ в музея и новината официално ще бъде обявена и отпразнувана, каза Ирена Соколова. В подземните галерии ще има атракцион с анимация, осветление и автентични звуци от ръчния добив и извозване на въглищата. Деца, преоблечени като джуджета, ще съпровождат екскурзоводите. Те символизират гномчетата, в които са вярвали някогашните пернишки миньори и които са поставяли в забоите, за да ги пазят от лошотии и срутване.

Заради уникалността на единствения на Балканите подземен минен музей в Перник в края на октомври 2012 г. младежката организация на ГЕРБ начело с председателя Денислав Захариев, който в момента оглавява РИК, поде инициативата за включването му в 100-те туристически обекти на България. Младите хора инициираха подписка, като само за ден събраха над 1000 подписа от перничани. В нея се включиха и младежи от Кърджали, които през януари гостуваха на младите пернишки гербери. Младежите потърсиха съдействие от тогавашния народен представител Ирена Соколова, която пък ги свързала с министър Делян Добрев. Процедурата бе задвижена за 6 месеца.

Музеят по минно дело в Перник е част от подземна галерия, която влиза на 630 метра навътре в земните недра. Първата копка на рудника, в който сега се помещава музеят, е направена през 1891 г. Той е действащ до 1966 г., когато залежите му са изчерпани и е затворен, а след около 20 г. е превърнат в музей.

„Имаме още много работа. Трябва да популяризираме подземния музей и да привлечем много туристи тук”, каза Денислав Захариев.

За да получи един турист златна значка, трябва да е посетил и да има печати от всичките 100 обекти в страната, обясни експертът в БТС Зорница Радонова. Сребърната се получава при посетени 50 обекта, а бронзова – за 25. За 2012 г. носители на златна значка са станали 186 души, на сребърна – близо 3000, а на бронзова – около 3800 души.

В момента движението участват над 550 000 българи. Най-активните сред тях са учащите се младежи, чийто дял е 65%, има доста семейства, а и чужденци. Преди 2 години виетнамски гражданин е получил златна значка, задето е посетил всичките 100 национални туристически обекта. Туристи от Чехия, Полша, Унгария, Русия и др. също членуват в движението.

Снимки:

1.  Вторият от ляво надясно е Светлин Иванов – кандидат за депутат от пернишката листа на ГЕРБ, до него е Ирена Соколова – втора в листата, Денислав Захариев – председател на младежката организация на ГЕРБ, водачът на листата Делян Добрев

2. Част от галерията на подземния минен музей

3. Кирил Манов

Spread the love