Премиерът Марин Райков заклейми езика на омразата

Filed under: Актуално от днес |

 В Деня на ромитеНедоволни членове на съвета напуснаха заседанието

Цигански оркестър посрещна премиера Марин Райков в Гранитната зала на „Дондуков” 1 вчера на срещата на членовете на Националния съвет за сътрудничество по етническите интеграционни въпроси. Поводът бе Международният ден на ромите. За първи път заседанието бе открито за журналистите.

Около половин час преди началото „ромските славеи“ подгряваха с различни песни, но когато премиерът влезе в залата, замълчаха и оставиха изпълненията си за края на срещата.

 

„Говор на омразата има, към него прибягват определени политици, а някои от тях разбиват вратата на МС, стремейки се да влязат, и ние няма да толерираме това. Всички етнически групи трябва да се чувстват у дома си в България, да се чувстват равноправни на останалите граждани”, заяви служебният премиер Марин Райков на заседанието вчера на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Преди дни лидерът на „Атака“ Волен Сидеров направи пореден опит да присъства на заседанието на правителството, като този път пробва да отвори със сила една от вратите на Министерския съвет.
„От изключително значение е българските институции да бъдат безмилостни към всяка проява на расизъм. Бих бил щастлив да видя институциите да се сезират при прояви на расизъм, включително и говор на омразата“, подчерта още Райков.
Според него по отношение на безработицата и социалната криза при малцинствата работодателите не трябва да проявяват форма на нетолерантност, защото това никога не е било част от българската национална традиция и дух. Райков помоли от неправителствените организации да проведат разговор, с който да се посочат проблемите.
„Във всяка демократична държавата принципът на свободата на словото е свещен, свободата на словото не може да бъде алиби за говор на омразата. Противопоставянето на етническа или на религиозна основа са тази специфична ниша на негативно поведение, срещу която трябва да се бори във всеки един ден всеки един от нас“, каза премиерът. Той посочи, че проблеми има и всеки, който ги игнорира, греши. Проблемите обаче нямало да бъдат решени и ако се влезе в логиката на полемиката и конфронтацията. Премиерът добави, че малцинствените групи са най-уязвими при социална криза. „Когато един човек бъде доведен до просешка тояга, най-лесно е да бъде убеден, че трябва да я размаха срещу съседа или срещу този, който е различен“, коментира Райков.
След изказването му обаче стана скандал, след като журналистка от телевизия „Алфа“, която е на партия „Атака“, го попита:

Г-н Райков, довършете за договора на омразата и моля ви да отговорите на въпроса защо преди началото на предизборната кампания вие си позволявате пред толкова много хора да обвинявате лидера на партия „Атака“ в расизъм. За кого работите, министър Райков?

„Разбирам, че сте принудена да задавате тези неуместни въпроси“, отвърна премиерът. След това обаче репортерката отново настоя за отговор, а Райков обясни, че не отправя обвинения към нито една политическа сила.

„Не съм споменал в изказването си нито една политическа сила, тя обаче сама се припозна. Когато човек се смята за патриот, трябва да работи за единството на нацията. Един патриот не парцелира нацията на етническа основа. Той бди за нейното единство, иначе не е патриот, а просто политически спекулант“, коментира той.

Много от членовете на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, които представляват организации, ангажирани с интеграция на ромите, напуснаха днешното заседание. Зам.-председателят на Националния съвет Стела Костова прочете отворено писмо на 15 организации.
„Срам и позор е да няма експерти от ромски произход в настоящия Секретариат на съвета при наличието на роми с подходящо образование“, пише в отвореното писмо. В него се добавя, че се влошават не само социалните условия, при които живеят много роми, а и отношенията между тях и останалото население.
„Освен пред бедност ромите са изправени и пред безпрецедентен расизъм през последните години„, каза Костова и призна, че за нея вече „интеграция” е мръсна дума.
Райков приветства заявената от ромски лидери решимост да се борят срещу купуването на гласове. На въпрос от залата „Вярвате ли им“, премиерът заяви, че е важно „всички заедно да отправим ясен апел – хората не трябва да продават своите гласове, защото един глас струва много повече от това, което ви предлагат“.
Междувременно след заседание на ромското мешере бе заявено, че лидерите му ще наблюдават изборите:
„Призоваваме да не се обвиняват само ромите, че продават гласовете си. В листите няма нито един ром. В момента съществува една капсулация и липсата на роми в основните политически партии говори за тотална изолация“.

 

Снимка:

Цигански оркестър посрещна премиера Марин Райков за срещата на членовете на Националния съвет за сътрудничество по етническите интеграционни въпроси.

Spread the love