Вървим към скок на тока от 1 юли?

Filed under: България |

Всички енергийни дружества, включително и ЕРП-тата са поискали увеличаване на цените им от 1 юли. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. Тя посочи, че и загубите, които има Националната електрическа компания, които са около 120 млн. лв., също ще трябва да бъдат калкулирани в новата цена на електроенергията. Това показва, че най-вероятно, ако няма някаква политическа намеса, цената на електроенергията от 1 юли ще се повиши.

Харитонова заяви, че не очаква енергийна борса да заработи в България до средата на годината. Тя посочи, че има идея нашата борса да се обедини с тези от Централна Европа. Шефът на ДКЕВР обаче предупреди, че това едва ли ще доведе до лелеяното понижаване на цените на тока, а дори напротив.

Председателят на енергийния регулатор заяви, че ДКЕВР подготвя доклад отговор на това, което представи прокуратурата преди дни. Тя заяви, че не е съгласна с някои от констатациите на държавното обвинение и подчерта, че комисията трябва да се остави да работи, тъй като тя е независим орган.

На заседанието на ДКЕВР вчера стана ясно, че инсталираните ВЕИ мощности от соларни панели и вятърни централи са достигнали 1700 мегавата, като това е с около 700 мегавата над доскоро обявяваните числа.

Spread the love

Коментар за: Вървим към скок на тока от 1 юли?

  1. 1700 мегавата соларни панели, от които да идва електричество, не е чак толкова много, колкото искат да изглежда. Необходимо е повече.

    Ваня
    2014/април/21 at 22:44 PM