Дават 1,2 млн. лв. за копирни машини за изборите

Filed under: Актуално от днес |

Ксероксите за секционните комисии на вота през м. май ще бъдат доставени от фирмата „К енд К електроникс“ и ще струват по 85 лв. без ДДС всеки, обяви главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Точно 1,2 милиона лева ще струват на данъкоплатците 12 300-те мултифункционални копирни устройства за изборите.

Основният критерий, по който са се водили при избора на фирмата – доставчик, е предложената най-ниска цена. Припомняме, при промените в Изборния кодекс от ГЕРБ решиха, че за да може всеки един член на секционната комисия да има протокол, трябва да се закупят копирни машини, за да се размножава с тях оригиналният протокол. Опозицията тогава бе на мнение, че по-евтино е протоколът да е в седем оригинала – колкото са членовете на изборните комисии, и този протокол да е с подпис и мокър печат, отколкото да се правят копия с ксерокси.

Все още не е ясно каква ще бъде съдбата на ксероксите след изборите. Единият вариант е копирните машини да бъдат оставени на склад. Премиерът Марин Райков обаче уточни, че е много по-трудно да бъдат съхранявани, отколкото да бъдат ползвани.

„Идеалният вариант за тези 12 300 ксерокса би бил да се съхранят до следващите избори, не съм убеден, че това нещо може да стане поради обективни причини“, коментира министър-председателят по време на брифинг в Министерския съвет.

Вторият вариант е да бъдат предоставени на училищата.

„Това не е решение, това е наша нагласа. Ние ще се съобразим и с мнението на общините какво да правим по случая“, разясни още Марин Райков.

 

Снимка: След изборите 12 300-те ксерокса може да бъдат предоставени на училищата.

Spread the love