САЩ предупредиха Пхенян да не си играе с огъня

Filed under: Свят |

Американските въоръжени сили са в повишена готовност

Съединените щати призоваха Северна Корея да спре да „си играе с огъня“ и да се откаже от изстрелването на ракета, което тя изглежда възнамерява да направи въпреки международните санкции и риска от избухване на война на Корейския полуостров, предаде „Франс прес”.

Най-малко една балистична ракета на източното крайбрежие на Корейска народнодемократична република (КНДР) е приведена в стартово положение на мобилната си установка за изстрелване, съобщи говорител на Министерството на отбраната на Япония.

Американските и южнокорейските въоръжени сили остават днес в състояние на повишена готовност пред лицето на смъртоносната заплаха, която представляват според Вашингтон и Сеул провокативните изявления и действия на режима в Пхенян.

През последната година КНДР на два пъти изстреля ракети носители на сателити в Космоса – актове, смятани от Запада за прикрити тестове с балистични ракети, извърши ядрен опит, след който ООН й наложи нови санкции, обяви, че възобновява своята ядрена програма и разположи ракети със среден обсег по източното си крайбрежие.

„С войнствената си риторика Северна Корея си играе с огъня и не помага за успокояването на нестабилната ситуация“, заяви министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл.

Той даде да се разбере, че Съединените щати са готови да реагират при всякакъв сценарий. Попитан за възможностите на севернокорейските балистични ракети, председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси предупреди, че „трябва да очакваме най-лошото“ след няколкото успешни севернокорейски ракетни изпитания.

Режимът в КНДР „се намира в пълна изолация както никога досега“, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю в японския в. „Йомиури“, предава ИТАР-ТАСС.

 

„НАТО смята ядрените опити и изстрелванията на балистични ракети от Северна Корея за заплаха за мира и сигурността на цялата международна общност“, изтъква Расмусен, който

ще пристигне на официално четиридневно посещение в Токио на 13 април. Преди това той ще посети Сеул, където ще има няколко срещи на високо равнище, включително с президентката Пак Гън-хе.

 

Снимка:

Режимът в КНДР се намира в пълна изолация.

 

 

Spread the love