Роман Василев подаде оставка, Цацаров не я прие и го оневини за подслушването

Filed under: България |

Главният прокурор призна, че зам. градският прокурор е заобиколил закона и че съдиите разрешават подслушване на доверие

Зам. градският прокурор на София Роман Василев вчера е предявил чрез главния прокурор до ВСС заявление за подаване на оставка. Поводът са резултатите от проверката на действията му при искането за използване на СРС-та по делото за подкуп срещу ексминистъра Николай Цонев. Сотир Цацаров обаче е отказал да приеме оставката. Това съобщиха вчера от държавното обвинение, откъдето публикуваха на интернет страницата си резултатите от проверката. Тя започна едва вчера под ръководството на зам. главен прокурор. Целта бе да се установи има ли нарушения при изготвяне и отправяне на искания за използване на СРС-та от Василев по отношение на Николай Цонев и другите двама подсъдими по делото – Тенчо Попов и Петър Сантиров.

В хода на проверката са снети писмени обяснения от Роман Василев, Цветлин Йовчев, който към месец март 2010 г., когато е провеждано разследването, беше шеф на ДАНС, както и от Иван Москов, специален агент в ДАНС по същото време.

Установено е, че Йовчев е подписал разпорежданията по Закона за СРС след писмените разрешения на съдии, тъй като специалните разузнавателни средства са били прилагани от специализирана дирекция на ДАНС, а Москов е бил ангажиран с оперативни действия.

От материалите, събрани при проверката и основно от обясненията на бившите служители на ДАНС, е установено следното: всички действия, извършени от прокурор Василев в хода на разследването по досъдебното производство, са били координирани с екипа, на който това разследване е било възложено и са били изцяло съгласувани със заместник на главния прокурор, обявиха от прокуратурата.

Същият извод категорично може да се направи и по отношение на изготвянето, подписването и отправянето от Роман Василев, като наблюдаващ прокурор, на исканията за използване на СРС спрямо Цонев, Попов и Сантиров.

Освен това фактите и обстоятелствата, даващи основание да се предполага, че се подготвя тежко престъпление – даване на подкуп, включително и информацията относно предполагаемото място на предаване на парите (град Пловдив), са били предоставени на Василев от оперативни работници на ДАНС.

Изготвянето на такова искане до съответния съд също е било предмет на съгласуване с екипа и със зам. главен прокурор.

След получаване на доклада от проверката главният прокурор отказа да приеме заявлението за оставка на Роман Василев и да го представи на ВСС, с оглед установените по-горе резултати – осъщественото съгласуване на действията му с административните му ръководители. Именно по тази причина Сотир Цацаров не намира основания за отговорност на прокурор Василев, се казва още в официалното съобщение.

Вчера главният прокурор заяви пред журналисти, че е бил подведен от Роман Василев да подпише разрешение за подслушването в Пловдив, тъй като по-късно се оказало, че срещата за предаване на парите е била в София. По това време Цацаров беше окръжен съдия и той е подписвал разрешенията за използване на СРС. Още вчера главният прокурор заяви, че няма да предприеме нищо срещу Василев, защото ще излезе, че го прави, защото е подвел него.

Цацаров обаче призна, че зам. градският прокурор е заобиколил закона и че съдиите разрешават подслушване на доверие.

 

Снимка: Цацаров призна, че зам. градският прокурор е заобиколил закона.

 

Spread the love