Сеул: С визитата си Джон Кери може да провокира Северна Корея

Filed under: Свят |

Посещението на новия държавния секретар на САЩ в Южна Корея е златна възможност за младия Ким Чен Ун да предизвика Вашингтон, смятат анализатори

Сеул се опасява, че посещението на американският държавен секретар Джон Кери може да даде на Северна Корея повод за провокация, пише френският в. „Фигаро“.

На 38-ия паралел сега мерят сили. Часове преди пристигането на Джон Кери в Сеул севернокорейските военни си играят с нервите и шпионските сателити на Пентагона. Завчера на източния бряг на полуострова към небето внезапно бяха изправени две мобилни ракетни установки, поставяйки в състояние на тревога генералните щабове, отбелязва вестникът.

Посещението на новия държавния секретар на САЩ днес в Южна Корея се разглежда като златна възможност за младия Ким Чен Ун да предизвика Вашингтон, отправяйки му нова провокация. В действителност американските военни не вярват, че евентуален севернокорейски удар ще е успешен, но се опасяват, че отклонение или грешка в траекторията може да дестабилизира Североизточна Азия.

В Сеул ежедневието тече нормално и никой от 15-те милиона жители на мегаполиса не очаква ракетно нападение, на което съюзническите сили биха реагирали незабавно. Стратезите по-скоро залагат на зрелищно изстрелване на ракета, която ще падне в Тихия океан и чиято цел е да привлече вниманието на медиите по света, както стана при изпитанието на „Таеподон“ през 2006 и 2009 г.

За да снижи напрежението и да даде на Ким Чен Ун възможност да излезе от ситуацията, Пентагонът посочи, че няма да унищожи ракета, ако тя не се насочи към съюзническа територия. На практика изстрелването на ракета, което може да стане на 15 април – рождения ден на Ким Ир Сен, основателя на управляващата в КНДР династия – е политическо оръжие, скрито в ръкава на внука на Ким, който от края на януари играе изпълнена с блъфове партия покер с Вашингтон. Целта му е да уплаши Америка и да я накара да дойде на масата за преговори. Северна Корея не е приоритет за Обама и Ким Чен Ун трябва да вдигне много шум с надеждата да изтръгне гаранции за сигурността и икономически гаранции за страната си чрез мирно споразумение, казва експерт от института „Седжон“ в Сеул, цитиран от „Фигаро“.

 

Снимка:

В Сеул се опасяват, че посещението на Джон Кери може да даде на Северна Корея повод за провокация.

Spread the love