Красавици слабеят с непробуден сън, други живеят на слънце

Filed under: Здраве |

Топ 3 на най-абсурдните диети

Плоският корем и оформеното дупе са сред топ желанията на почти всички жени. Какво става обаче тогава, когато желанието се превърне в амбиция, при това болна? Фикс идеята да се свалят килограми, често води до трайни здравословни проблеми.

Ето кои диети трябва да избягвате, освен ако не искате да се превърнете в ходещ скелет с болно тяло и изтормозена душа. Иначе казано, кои са най-опасните за здравето хранителни режими.

Диета на Спящата красавица

Подобен тип хранителен режим, или по-скоро липса на такъв, е определян често като каприз и подражаване на модна тенденция в диетите. Тези диети в по-голямата си част дават временни резултати, след което свалените килограми бързо се връщат, понякога и в двоен размер – познатият йо-йо ефект, принесъл в жертва не една и две талии. Диетата на Спящата красавица представлява дълъг непробуден сън, предизвикан от силна доза седативи (сънотворни). Под действието на хапчетата вие не приемате никакви калории, следователно тялото ви е принудено да изразходва вече натрупаните. Вследствие на това се губи тегло. Съществуват проучвания, че има връзка между състоянието на безсъние и наднорменото тегло. Това е една от вероятните причини да бъде създадена подобна диета.
Един от най-известните почитатели на „отслабителния“ сън е Краля на рока, самият Елвис Пресли.

Фрутарианство

Последователите на тази диета включват в менюто си плодове, зеленчуци, ядки, без консумиране на никакви зърнени култури и животински продукти. Причините за приемането на този хранителен режим могат да са всякакви – религиозни, културни, естетически, икономически и други. Хората, включили над 75% плодове в менюто си, се считат за фрутарианци. Тази диета има много разновидности. Някои последователи ядат само паднали плодове на земята. Смятат, че това е единственият начин да не наранят дървото, берейки плодовете му. Някои фрутарианци смятат, че не трябва да се яде зърно, защото е противоестествено.
Други са на мнение, че яденето на всякаква храна, освен пресни плодове, е неподходяща и дори неправилна за тях самите. Почитателите на плодовите диети твърдят, че това е единственият начин да се доближат до Началото, до Райската градина и това, с което са се хранели Адам и Ева. Смятат, че този режим на хранене ще им донесе простичък, но здравословен живот. Тази диета е забранена за деца и непрепоръчителна за малолетни. Води до остра липса на важни за организма елементи като протеини, калций, желязо, цели групи витамини и минерали.

Слънцеядство


Inedia от латински, или „гладът“, е концепция, според която на хората не са им необходими нито храна, нито вода, за да живеят. Единственото, от което се нуждаем, е слънчева светлина. Слънцеядите смятат, че хората могат да бъдат поддържани единствено от прана – живителната сила или енергия според индуизма, която се крие именно в слънчевата светлина.
Специалистите предупреждават, че този експеримент за проверка на издръжливостта на човешкия организъм крие сериозни рискове за живота. Може да доведе до дехидратация, глад и смърт. Няколко слънцеяди са се подложили на изследвания от страна на индийския мистик Прахлад Яни, но резултатите не са проверени от независими лекари и не могат да се считат за представителни. Със или без доказани тестове човечеството се намира на етап, в който все още хората се нуждаят от редица хранителни вещества за оцеляването си. Подобни рискови експерименти могат само да навредят на здравето. Дали някой ден човешкият вид ще може да оцелее, ако просто вдишва кислород, е въпрос, чийто отговор оставяме на бъдещето.

Spread the love