Търговията с гласове процъфтява: дават по 300 лева на семейство

Filed under: Актуално от днес |

Предизборната кампания върви с пълна сила и големи залози. Търговци на гласове вече предлагат за вот на семейство 300 лева. Такъв сигнал е подаден на сайта за нарушения на изборите, направен от Института за развитие на публичната среда.

В ломските квартали „Стадиона“ и „Хуматав Лом“ вече се събират лични карти за изборите. Гласът върви между 30 и 50 лв. на човек. Колкото по-голяма фамилията, толкова повече расте сумата.

В същото време директорката на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева настоя за професионален одит на софтуера на ЦИК. „До момента едва ли има повече от 10 души в тази държава, които могат да обяснят как се преобразуват гласовете на гражданите в мандати. Информационната кампания на ЦИК не разяснява това, методологията на комисията беше само формално представена и все още тази методология представлява четиво за просветени“, коментира Цонева. Тя каза също, че предстоят разговори с МВР и прокуратурата относно начините на сътрудничество между институциите и изборните наблюдатели, като вследствие на това може получените сигнали да бъдат препращани до държавните органи.

„Но аз от това не виждам особен смисъл, при положение че сигналите са достъпни, но ако препращането на сигналите ще повиши ангажимента на полицията и прокуратурата, ние ще го направим“, добави тя.

Книмка:

Spread the love