Атентатът в Бостън срина златото и петрола, акциите на Уолстрийт потънаха

Filed under: Бизнес |

Книжата на най-големия златен фонд в света за търговия SPDR Gold Shares ETF се обезцениха с 8,8%

Акциите на Уолстрийт отчетоха в понеделник най-слабо дневно представяне след 7 ноември заради срива на златото, петрола и другите суровини, както и заради експлозиите в Бостън. 

По-слаби от очакваното данни от Китай доведоха до първоначалния спад, но разпродажбите набраха скорост в края на сесията, когато се появиха съобщенията за двете експлозии близо до финалната линия на маратона в Бостън. Свързаните със суровините акции бяха начело на губещите, а златото претърпя най-големите двудневни разпродажби през последните 30 години, тъй като данните от Китай засилиха опасенията за силата на световната икономика.
Книжата на най-големия златен фонд в света за търговия SPDR Gold Shares ETF се обезцениха с 8,8%. Търгуваните обеми бяха вторите най-големи за годината и 8,5 милиарда акции смениха притежателите си. Анализатори отбелязаха, че корекцията е и логична след резките печалби в началото на годината, при които „Дау Джоунс” и „Стандард енд Пуърс” достигнаха множество рекордни върхове. „Стандард енд Пуърс” все още отчита ръст от 8,8% за годината.
”Дау Джоунс” потъна с 265,86 пункта и затвори на 14 599,20, „Стандард енд Пуърс” се раздели с 34,49 и приключи на 1552,36, а „Насдак” слезе със 78,46 и финишира на 3216,49. Вчера беше отчетен най-големият дневен спад в процентно изражение и за трите индекса след 7 ноември, когато на пазарите имаше масови разпродажби след президентските избори в САЩ. Броят на поевтинелите акции към поскъпналите беше в съотношение 7 към 1 и на Нюйоркската фондова борса и на електронната „Насдак”.

Пазарът започва да осъзнава, че без да има геополитически фактори, цената на петрола няма причина да се търгува с премия според Джонатан Барат, цитиран от Bloomberg. Той прогнозира поевтиняване в цената на петрола до 82 долара за барел.

Пазарният анализатор Доналд Селкин: Всеки който е купил злато, сега си скубе косите

Графиката на котировките на златото изглежда като венчална халка, падаща от масата – коментират анализатори на BusinessWeek. Фючърсите с доставка юни се сринаха до $ 1361 на унция вчера в Ню Йорк, губейки над $ 200 за последните две сесии. От 11 април насам ценният метал е поевтинял с фаталните 13 на сто – най-значимата му двудневна загуба от 1980 година насам. Защо златото се срина? Най-важният фактор, оказал влияние, е понижената глобална инфлация, смятат експерти. Инвеститорите, които търсеха убежище от страховете си за значителен ръст на потребителските цени, осъзнаха, че са заложили на грешния кон и сега са готови да оттеглят мизата си, каквото и да им коства това. Хората, които едва смогват да свържат двата края, сигурно ще повдигнат вежди със съмнение пред твърдението за понижаваща се инфлация. Индикаторът, изготвян от JPMorgan Chase, който следи над 30 държави, реализиращи над 90% от общия глобален БВП, обаче е категоричен. Докато инфлацията в света се покатери до 4% през 2011 г., оттогава насам тя бавно, но сигурно пълзи надолу. През февруари потребителските цени на глобално равнище отчетоха повишение от едва 2,5% на годишна база. JPMorgan представят два сценария на бъдещето. Според единия, базиращ се на оценките на браншови анализатори, през тази година можем да очакваме леко повишение на инфлацията. Според другия модел обаче, подготвен от икономисти на банката на база фючърсите на борсови стоки и други фактори, към края на годината показателят ще падне на около 2%. Такова е и заглавието на публикувания от институцията доклад: „Може би не е дошъл краят на понижението на глобалната инфлация”.

Според Джоузеф Лъптън от JPMorgan Chase една от причините за подобно развитие е, защото „застояването“ на доставките се разрешава, което е добре. Не е добре обаче, че търсенето става все по-унило. Лъптън обаче подчертава, че не е експерт по въпроса за движенията на златото, които са подвластни на спекулации повече от всяка друга стока. „Златото е отделна категория само по себе си”, коментира той. „Всеки, който е купил злато преди настоящия срив, вероятно страда”, допълва Доналд Селкин, който управлява активи от над 3 млрд. долара като главен пазарен анализатор на National Securities Corp. в Ню Йорк. „Затвърждава се убеждението, че ценният метал не е наистина убежище. Хората гледат фондовия пазар и са удивени, а и няма инфлация. Така че си казват: „И защо ми е злато?”.

 

Spread the love