Пхенян постави условия за преговори, Южна Корея ги отхвърли

Filed under: Свят |

Южна Корея категорично отхвърли поставените от Северна Корея предварителни условия за преговори със Сеул и Вашингтон, определяйки ги за „нелогични“, предаде „Йонхап“. Сеул също призова Пхенян да спре с провокациите и заплахите и да се насочи към „правилния избор“.

Говорителят на външното министерство на Южна Корея Чо Тай-йонг изрази позицията на страната малко след като военните в Северна Корея поискаха Сеул и Вашингтон да оттеглят санкциите срещу Пхенян, ако водят преговори със Северна Корея. „Аргументът на Северна Корея е напълно неразбираем. Той е нелогичен“, изтъкна Чо.

Северна Корея отхвърли предложението от Сеул и Вашингтон за диалог, подчертавайки, че няма намерение да се откаже от ядрените оръжия, освен ако САЩ и Южна Корея наистина променят политиката си към комунистическия режим.

Националната комисия за военна отбрана на Северна Корея призова по-рано Южна Корея и САЩ „да приемат смело решение, подкрепено с практически мерки. „Като първа фаза те трябва да предприемат мерки за премахване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, изготвени при абсурден претекст“.

По време на визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Сеул миналата седмица САЩ обявиха, че са готови да започнат диалог със Северна Корея, но едно от условията е да се откажат от ядрената си програма.

 

Снимка:

Сеул също призова Пхенян да спре с провокациите и заплахите и да се насочи към „правилния избор“.

 

Spread the love