Сами можем да унищожим Израел, обявиха от Иран

Filed under: Свят |

Президентът на Иран критикува „чуждестранното присъствие“ в Персийския залив, заявявайки, че това е източник за несигурност в региона, предаде „Франс прес“. Махмуд Ахмадинеджад изтъкна, че Иран „винаги е гарантирал мир и сигурност“ в Персийския залив и стратегическия проток Ормуз – ключов морски път, през който 1/5 от световните доставки на петрол преминават. Той изтъкна, че „чуждото присъствие е основната причина за несигурността в региона“, имайки предвид присъствието на западните страни и на Пети флот на САЩ в Бахрейн.

Междувременно командващият иранската армия генерал Атаолах Салехи изтъкна, че иранската армия може „сама“ да унищожи Израел. „Нашето послание към този нелегитимен режим (Израел) е същото, не е нужно да използваме всички ирански военни сили“, изтъкна Салехи по повод Деня на Националната армия.

„Армията… сама може да унищожи Израел“, допълни той.

Във вторник началникът на Генералния щаб на Израел генерал-лейтенант Бени Ганц заяви, че военните в еврейската държава са способни да ударят Иран сами без чужда подкрепа.

Запитан в интервю дали военните могат да проведат атаки срещу Иран „сами“ без подкрепата на държави като САЩ, Ганц изтъкна: „Да, абсолютно”.

 

Снимка: Според Махмуд Ахмадинеджад Иран винаги е гарантирал мир и сигурност.

Spread the love