Убиха заподозрян за атентата в Бостън

Filed under: Свят |

Другият заподозрян още се издирва, двамата са братя от чеченски произход

Полицията простреля заподозрян за атентата в Бостън и убийството на полицай в кампуса на Масачузетския технологичен институт. По-късно той е починал от раните си. Вторият заподозрян се издирва.

Двамата заподозрени са братя от чеченски произход, съобщи телевизия Ен Би Си Нюз. Този, който все още е на свобода, е 19-годишният Джокхар Царнаев, съобщи американската телевизия и допълни, че двамата мъже били постоянни легално пребиваващи граждани на САЩ. Убитият по данни на CNN е носел пояс на камикадзе в момента на смъртта си. Според The New York Times убитият е Тамерлан Църнаев, на 26 години. Неговият брат, който все още се издирва, според АП се казва Джохар Царнаев, на 19 години.

В бостънското предградие Уотъртаун се провежда мащабна полицейска операция, след като полицай беше прострелян смъртоносно късно вечерта в четвъртък в кампуса на Масачузетския технологичен университет. Заподозрените са били въоръжени, открити са експлозиви и тенджера под налягане – като онези, използвани за бомбите на маратона. Според информация на в. „Бостън глоуб“ при преследването полицаите са говорили за един от преследваните – този, който успява да се измъкне, като за „онзи с бялата шапка“.

ФБР разпространи по-рано снимки и видео на двама заподозрени, на които единият носи бяла бейзболна шапка, а другият – черна.

Органите на реда искали да се спрат и мобилните мрежи в Уотъртаун, за да не може евентуално да бъде взривена нова самоделна бомба чрез джиесем. Вчера бе спряно и движението на всички влакове и автобуси в района на Бостън. Властите са призовали хората да останат по домовете си и да не отварят на никого.

Според източници на NBC News двамата братя са живели в Турция, преди да пристигнат легално в САЩ, пише в. Times, Лондон, цитиран от ИТАР-ТАСС. Били в Кеймбридж, Масачузетс, поне година и не били студенти.

Associated Press съобщава, че останалият жив заподозрян – 19-годишният Джохар Царнаев, е живял в САЩ поне една година.

„Предполагаме, че това е терорист. Смятаме, че този човек е пристигнал тук, за да убива“, заяви комисарят от бостънската полиция Ед Дейвис.

Полицията потвърди, че починалият заподозрян е мъжът, който на снимките, пуснати от ФБР, е със слънчеви очила и черна шапка, съобщи АВС. Мъжът, който се издирва, е с бялата шапка на снимките.

Окръжният прокурор на Мидълсекс потвърди, че двамата заподозрени са убили полицая при престрелка, след което отвлекли автомобил, заплашвайки шофьора с оръжие. По-късно мъжът е бил освободен невредим.

Съобщено беше също така, че от колата двамата преследвани са са хвърляли експлозиви срещу преследващите ги полицаи.

 

Снимка: Полицията потвърди, че убитият заподозрян е мъжът, който на снимките, пуснати от ФБР, е със слънчеви очила и черна шапка.

 

Spread the love