Израел призна за удара над сирийския конвой: Тел Авив няма да позволи „усъвършенствани оръжия“ да попаднат в ръцете на „Хизбула“ или други вражески елементи, заяви военният министър Моше Ялон

Filed under: Свят |

Военният министър на Израел Моше Ялон потвърди, че Израел стои зад удар по конвой с оръжия в Сирия през януари, подчертавайки, че Тел Авив е „действал“, за да спре оръжията да попаднат в ръцете на екстремисти, съобщи „Франс прес“.

По време на съвместна пресконференция с военния министър на САЩ Чък Хейгъл, който е на посещение в Израел, Ялон заяви, че Израел няма да позволи „усъвършенствани оръжия“ да попаднат в ръцете на „Хизбула“ или други вражески елементи“.

„Когато пресекат тази червена линия, ние действаме“, изтъкна той. Припомняме, че в края на януари израелски бойни самолети бомбардираха конвой, пренасящ оръжия, предназначени за шиитската групировка „Хизбула“.

Междувременно Хейгъл и Ялон финализираха продажбата на неразкрит брой транспортни хеликоптери Бел Боинг V-22 и друго американско военно оборудване, включително самолети цистерни Боинг KC-135, радарни системи и антирадиационни ракети. Сделката е за 10 милиарда долара, съобщава израелският „Аарец“. Военният министър на САЩ изтъкна, че новото военно оборудване има за цел да „подсигури израелското въздушно превъзходство“ през следващите години.

Хейгъл започна едноседмична визита в региона. Той ще посети 5 страни. Основните въпроси в дневния ред са: Иран, Сирия, оръжейните споразумения между САЩ и Израел, Саудитска Арабия и ОАЕ. По време на пътуването си до Израел Хейгъл изтъкна, че Израел има право да се защити и че Израел и САЩ ще спрат Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Хейгъл обаче призна, че има и някои различия в мненията с израелците по въпроса за бъдещето на иранската ядрена програма. Според военните договори между САЩ и партньорите от Близкия изток Обединените арабски емирства пък получават изтребители Ф-16, а Саудитска Арабия ракети „въздух-земя“.

 

Spread the love