Плевнелиев: Прокуратурата да докаже дали Цветанов е подслушвал министри

Filed under: България |

Президентът заяви, че срещите му с бившите министри са били на четири очи

Не може да очаквате от президента да дава политически оценки за работата на един или друг политически лидер. С тези думи президентът Росен Плевнелиев коментира вчерашното скандално интервю на Мирослав Найденов, в което той обвини Цветан Цветанов в нерегламентирано подслушване. „Това дали е имало доказателства за подслушване или не – е работа на прокуратурата“, допълни той.

Държавният глава призна за среща между него и Мирослав Найденов, за каквато информира бившият земеделски министър по-рано вчера сутринта.
Росен Плевнелиев обясни, че подобни срещи той е имал и с останалите бивши министри на ГЕРБ. Освен с Мирослав Найденов, той се е срещал и с Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Диана Ковачева. „За мен беше важно да разбера какви са текущите проблеми“, изтъкна Росен Плевнелиев.
Целта на тези срещи била служебните министри да са наясно какви са проблемите пред техните ведомства.

„Моите срещи с всичките тези министри са били на четири очи“, така лаконично Плевнелиев отговори на въпроса дали на срещата с Мирослав Найденов са пуснали телевизор и са си оставили телефоните в други помещения, за да не им се прихване разговорът. „Разбира се, аз винаги си оставям телефона, когато имам среща с когото и да било“, обясни той и посочи, че винаги оставя телефона при секретарката си.
Обяснението за тази му практика е: „Защото съм учтив човек“. „Като президент хората очакват от мене да си вдигам телефона, но когато съм на среща, не очаквате аз да съм постоянно на телефона“, подчерта държавният глава и обясни, че много често телефонът му е при секретарката му на съхранение.

Попитан не е ли притеснен от казаното от Мирослав Найденов и от скандала с подслушването, Плевнелиев отговори:„Няма как да съм притеснен, защото аз винаги съм бил за прозрачност, което обаче не означава, че не съм притеснен за спазването на гражданските права на милиони българи“. Според него целият този скандал е в полето на прокуратурата.

Държавният глава похвали служебното правителство, че е създало всички предпоставки прокуратурата да си свърши добре работата.

Попитан дали като министър на регионалното развитие не се е притеснявал, че е подслушван, президентът с усмивка обясни, че на този пост е говорел само за строителни неща. „Моята амбиция беше да стартираме хиляди неща, които и днес се виждат“, посочи той. Според него е добре, че Европа следи ситуацията в България, както и че държавният департамент на САЩ също посочва критичните области. Плевнелиев е категоричен, че най-важното е ние в България сами да решаваме проблемите си.

„За да бъде решен един проблем обаче, той трябва да бъде поставен в цялата си острота – на масата и в дневния ред на институциите. Това се случи вече“, смята президентът. „Сега на ход е прокуратурата, след това на ход ще бъдат депутатите от следващото 42-ро НС“, каза още Росен Плевнелиев.
Според него тяхната задача ще е веднъж завинаги да променят закона за СРС-тата, и то по такъв начин, че да се поучим от лошото и да надградим доброто. „Толкова е просто“, каза още той.

 

Spread the love