Холандци пребориха българската бюрокрация и дариха микробус на БЧК – Кюстендил

Filed under: Кюстендил |

Специалистът по водно спасяване Николай Велчев отличен с медал за участие в маратон в Страната на лалетатаХоландски доброволци бяха шокирани от тежките административни процедури за дарение на микробус за колегите си от Червения кръст в Кюстендил. За кратко те стъкмили старото си возило с нови гуми и колани, а с месеци чакали административната машина в България по окомплектоване на всичките документи.

“Работим от една година заедно и сме вече няколко пъти гости на различни инициативи. Миналата година имахме една чудесна среща в нашия град Мидълбърг”, споделиха гостите.

Микробусът, който е 8-местен, е предназначен да вози възрастни хора и инвалиди с колички, каза д-р Емилия Кацарска – директор на БЧК – Кюстендил.

“Микробусът вече е прехвърлен. Ние си направихме снимка с него. Типично по холандски сме се снимали пред вятърна мелница, и то през зимата”, казаха холандските представители, връчвайки и фотото на своите колеги от Кюстендил.

Превозното средство ще бъде използвано по програмата за подпомагане на възрастни и самотни хора в планински и полупланински села в Кюстендилска област. Ключа за автомобила получи Николай Велчев – специалист по водно спасяване при БЧК. “Знаем, че когато той ни гостува, беше възхитен от автомобила, затова, когато на нас ни предоставиха нов, веднага решихме да направим дарението“, казаха холандците. На специалиста по водно спасяване бе връчен и медал за участие в маратон в Холандия през октомври миналата година. “Той не беше записан и затова подготвихме наградата и му я връчваме сега”, добавиха гостуващите доброволци.

От своя страна Екатерина Керемидарска – председател на Областният съвет на БЧК, прочете и благодарствено писмо за дългогодишното сътрудничество и подкрепа от името на националния председател на организацията Христо Григоров. При връчването на дарението присъстваха временно изпълняващият длъжността областен управител Гергана Михайлова, както и зам.-кметът по икономика при община Кюстендил Надя Каратова.

Повече подробности в печатното издание

Снимки:

1. Ръководителят на групата от Холандия държи снимка за спомен с превозното средство, което подаряват на приятелите си от Кюстендил.

2.Николай Велчев получи ключовете от возилото.

3.Возилото ще обслужва възрастни хора от полупланинските и планински райони.

 

Spread the love