Плевнелиев: Трите власти трябва да решат СРС проблема „от А до Я“

Filed under: България |

Замерваме хората с бръмбари, вместо да се води истинският дебат за работа и доходи, заяви президентът

България трябва да реши проблема с незаконните подслушвания „от А до Я“, като трите власти трябва да поемат своята отговорност и да се включат в неговото преодоляване. Това заяви в неделя президентът Росен Плевнелиев, като обърна внимание, че властите трябва да се концентрират и върху другите проблеми на обществото, тъй като “хората искат работа и доходи, а ние се замерваме със СРС-та и бръмбари“.

„Подмени се истинският дебат, който желаеха гражданите – работа и подобряване на икономическото положение, вместо това ние се замерваме със СРС-та. Разбирам колко очи са вперени в мен и в България днес и поемам своята отговорност“, заяви държавният глава.

Според него има силен потенциал проблемът с подслушванията да се реши, тъй като има политическата зрялост за това, тъй като в момента България се наблюдава и от Държавния департамент на САЩ, и от институциите на Европейския съюз и ще е лошо, ако България замете казуса със СРС-тата.

По думите на държавния глава е хубаво, че прокуратурата е активна, но не може всички да наблюдават само как тя прави нещо – трябват и законодателни мерки. Ако се установят нарушения, трябва да се предприемат и съответните действия, каза Плевнелиев.

Вместо 20 години да заливаме нацията с кал, нека да подходим рационално и като държавници да не създаваме проблеми, а да ги решаваме, настоя президентът. Той заяви, че служебното правителство веднага ще пренапише правилата, ако прокуратурата открие проблемите.

“Ние виждаме напълно отчетливо, че нашите партньори в Европейския съюз следят внимателно обстановката у нас и са напълно наясно със случващото се. Предстоят важни реформи, ще бъде трудно, но не и невъзможно да се състави правителство след изборите, смята държавният глава. След изборите на 12 май е важно бързо да бъде съставено ново правителство“, каза Плевнелиев.

В същото време той призна, че това ще е много трудно и обяви, че е отворен на всякакви варианти на правителство след тях, стига да има трайна стабилност. Според президента не трябва да се влиза в поредица от парламентарни избори, тъй като са притеснителни вариантите за дългосрочна дестабилизация на страната, както и ако някоя партия не признае изборите.

Дълбоко се надявам, че на президента няма да му се налага втори път да прави служебно правителство, каза Плевнелиев. Не си го пожелавам – служебният кабинет да изкара до зимата. Надявам се колкото се може по-бързо да има правителство, Народно събрание, избрано от обществото, отбеляза той.

“Гражданите поставиха три проблема. Те казаха, че искат институциите да работят за тях. Те също така много ясно ни сигнализираха, че искат справедливост. Това означава институции, които спазват правилата. Третият голям проблем е демографската криза. Голям проблем, който не може да бъде решен днес или утре. Но ако не започнем да го решаваме, ще закъснеем много“, коментира още Плевнелиев.

Spread the love