Кметът на Сатовча Арбен Мименов: Дареният пожарен автомобил от бившия премиер Бойко Борисов престоя една вечер в с. Вълкосел след 10 часа пътване от София, сега е в Слащен, защото предишният ЗИЛ на доброволците беше бракуван

Filed under: Гоце Делчев |

Братята ми са в гасачески отряд, но не са на заплата, нямат нито едно отсъствие, каза градоначалникът

В редакцията на в. „Вяра” се получи писмо от кмета на община Сатовча Арбен Мименов. В него той пише:

Категорично заявявам, че изнесеното в публикацията „Възмутени общински съветници сигнализираха: „Кметът Арбен Мименов крие в родното си село Вълкосел дарен от Цветан Цветанов противопожарен автомобил” не отговаря на истината. На 5 април на сесия на ОбС-Сатовча пред всички съветници и кметове на кметства заявих, че сме получили дарение – пожарен автомобил от МВР.

В края на 2012 година бях на среща с премиера Бойко Борисов за връчване на декларация относно проблеми, свързани със съществуването на ориенталския тютюн (заедно с представители на други браншови организации по тютюна). Тогава беше публикувана информация в медиите, че премиерът чрез МВР е дарил над 40 броя пожарни автомобили. Възползвайки се от тази и друга информация, запознах г-н Борисов, че аз съм създал първия доброволен противопожарен отряд в България по примера на много западни държави и го помолих за дарение на един автомобил втора употреба.

Дарението беше изпълнено съгласно приемно-предавателен протокол от 2 април 2013 година. Дарен беше автомобил ЗИЛ-130, модел АЦ-40 с ДК № СА 6233 АМ, с година на производство 1989-а с обща балансова стойност 3100 лева, без нито един кран, маркуч и т.н. ЗИЛ-ът престоя една вечер в село Вълкосел след 10 часа пътуване от София. На другия ден беше закаран в общинска постройка в село Слащен. Ако някой си е уреждал пожарен автомобил за горското стопанство – тогава каква е логиката ЗИЛ-ът да е дарение на общината, а не на горското?

Доброволният отряд беше сформиран през 2001 година. Този отряд и до ден днешен има доброволни формирования в по-големите населени места – Сатовча, Кочан, Вълкосел и Слащен, които са равностойни, с намерение географски да бъде обхваната почти цялата община.

По това време в с. Сатовча имаше един автомобил – водоноска, който беше ремонтиран изцяло и боядисан с цветовете на пожарен автомобил.

През 2002 година за доброволния отряд получихме като дарение от Конфедерация Швейцария (маркучи, дрехи, шлангове, кислородни апарати, помпи и т.н.). Още същата година от бившите казарми намерих три автомобила водоноски с помпи. Направихме им пълен ремонт, закупихме гуми, акумулатори и т.н. и бяха ситуирани в селата Кочан, Вълкосел и Слащен. След около две години намерихме средства и изградихме гаражи за съхранението на автомобилите и имуществото.

Вярно е това, че моите братя са в доброволния отряд в село Вълкосел, и то от първия ден и до днес, и нямат отсъствия. Но те са там по убеждение, а не на заплата. Ако тези съветници са загрижени, да кажат кой от техните близки е в доброволните формирования.

Дареният автомобил е в с. Слащен, защото предишният ЗИЛ на местния отряд беше бракуван и най-логично е да бъде там. Така че автомобилът е докаран преди около 20 дни, искахме да го прогоним, оборудваме и обявим.

От името на жителите на община Сатовча, и по-специално от жителите на район Слащен, благодарим на бившия премиер г-н Бойко Борисов и екипа му за направеното дарение.

Снимка: Д-р Арбен Мименов – кмет на община Сатовча

 

Spread the love