Самоков приема Европейското първенство по крос кънтри догодина

Filed under: Спорт |

 Над 600 атлети ще спорят за медалите на 1300 м надморска височина край Боровец

Съветът на Европейската атлетика (ЕА) единодушно утвърди кандидатурата на Българската федерация лека атлетика и община Самоков за домакинство на Европейско първенство по крос кънтри през следващата година. Решението бе взето по време на 137-ото заседание на Съвета на ЕА в немската столица Берлин. Делегацията на комитета по кандидатурата на рилския град бе доста солидна начело с кмета Владимир Георгиев, президента на БФЛА Добромир Карамаринов, шефа на „Рилски атлет” Славейко Гергинов, главния треньор в самоковския клуб Костадин Чифлиджанов, международния секретар и координатора на централата.

Малко след приемане на кандидатурата бе подписан и официалният договор между Европейската атлетика в лицето на президента й Ханс-Йорг Вирц, родната федерация и община Самоков.

Европейското първенство по крос кънтри ще се проведе през декември следващата година в местността Широката поляна край Боровец. Надбягванията, в които ще участват повече от 600 атлети в няколко възрастови групи, ще бъдат на рекордно висока надморска височина – 1300 метра.

За първи път в страната ни ще се организира атлетическо събитие от подобен ранг. Състезанието е от четирите най-големи прояви на ЕА, сред които са европейско първенство на открито, европейско първенство в зала, европейско отборно първенство – Суперлига.

 

Снимка:

Кметът на Самоков Владимир Георгиев (вдясно) подписва договора пред погледите на (от ляво надясно): Кристиан Милц (генерален директор на ЕА), Ханс-Йорг Вирц (президент на ЕА) и Добромир Карамаринов (президент на БФЛА).  Снимка: БФЛА

Spread the love