4 дни преди парламентарните избори проверка показа: 12 партии заплашени с актове от 1000 до 10 000 лв. за безразборно лепене на предизборни плакати

Filed under: Дупница |

Чимев забрани продажбата на алкохол в магазините през уикенда

Партиите, участващи в парламентарните избори, лепят агитационните си материали в Дупница безразборно. Наложилата се в последните 20 години традиция е установена при проверка на общински служители дали се спазва заповедта на кмета на общината Методи Чимев плакати да се лепят само на точно определени за това места. След направената проверка вчера са съставени протоколи на 12 партии и коалиции. Това са ГЕРБ, Коалиция за България, „Атака”, РЗС, ВМРО, „Нова алтернатива”, Движение „България на гражданите”, Българска левица, ДАНО, Партия на зелените, Коалиция от партии „Център за свобода и достойнство“, ЛИДЕР. Плакати на някои от тези партии са залепени на автобусната спирка и стената на магазин от голяма верига в жк „Бистрица”, в районите на ГУМ, „Еврошуз”, борса „Слави”, жп гарата, на металната ограда срещу „Рила газ”, улиците „Св. Иван Рилски”, „Патриарх Евтимий”, „Саморанска”, „Николаевска”. Днес изтича 24-часовият срок, в който съгласно нормативните разпоредби нарушилите правилата политически формации трябва да премахнат материалите си, намиращи се извън определените места. В противен случай ги грозят актове и глоби от 1000 до 10 000 лева. „Изборите са си избори и агитацията е нормално нещо. Но тя трябва да бъде в рамките на правилата и законите. Не може партиите и коалициите да лепят където си искат. Има издадена заповед от мен за позволените места и тя трябва да е спазва от всички, защото законите са за всички. Всички имат 24 часа срок да отстранят агитационните си материали от нерегламентираните места. След изтичането на този срок ще бъде направена отново проверка от общината и на тези партии или коалиции, които не са спазили предписанието, ще бъдат съставени актове“, обясни кметът Методи Чимев.

Пак във връзка с изборите градоначалникът забрани продажбата на спиртни напитки от магазините, заведенията за обществено хранене и развлечения и други обществени места на територията на общината. Заповедта е за времето от 20 часа на 11 май (събота) до 8 часа на 13 май (понеделник). Началникът на отдел СиС е задължен да информира търговците по подходящ начин и срещу подпис за забраната. Тя не се отнася за обществените места, на които ще се провеждат семейни и обредни ритуали, както и за продажбата на спиртни напитки на едро.

Снимки:

1.Методи Чимев

2. В навечерието на изборите лепенето на плакати става масово, но невинаги е на регламентираните места.

 

Spread the love