Цветя пред паметната стела в Самоков за участниците във Втората световна война

Filed under: Самоков |

В Деня на Европа и по повод 67 г- от победата във Втората световна война пред паметната стела на Военния клуб в Самоков бяха поднесени цветя и венци. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите във войната. Присъстваха ветераните, участвали в битките, и техният председател Денчо Денчев. На тържеството присъстваха кметът Владимир Георгиев и зам.-кметът Васил Сайменов. Пред стотиците жители, дошли да се поклонят на героите, кметът Владимир Георгиев честити празника и произнесе реч:

„Цяла Европа празнува победата над фашизма. Тук е паметната стела на самоковци, оставили костите си по бойните полета на войната. Днес ние, техните наследници, граждани на обединена Европа, се прекланяме с уважение пред паметта на всички загинали и пред святото дело на онези, които спасиха Европа и света в гигантската битка с кафявата чума”, заяви в приветственото си слово кметът Владимир Георгиев. Заедно с него беше и заместникът му Васил Сайменов.

През Втората световна война участват 61 държави и е засегнато пряко 80 % от населението на земята. Загиват почти 57 милиона души. Решението 9 май да се чества като Ден на Европа е взето на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. От 2005 г. се отбелязва и в България.

 

Spread the love