Наблюдатели от Брюксел: Недоумяваме защо в секциите в Благоевград има бюлетини за 70 % от избирателите

Filed under: Благоевград |

В секциите има бюлетини за 70 % от избирателите и това предизвиква съмнения с оглед на прозрачността. Защо в секциите има по-малко бюлетини, отколкото са обявените избиратели, пита европейският наблюдател – италианецът Филипо Гуфрида. Причината, заради която са в Благоевград, е да видят дали всичко е наред по време на изборите.„Проверихме секциите при откриването на изборния ден и дали се спазват правилата. Проверихме около 20 секции, засега всичко изглежда наред, всички процедури се спазват. Европа е заинтересована дали всичко ще бъде наред, тъй като все пак България играе важна роля и тези избори се следят много внимателно от Европейския съюз. Надяваме се, че всичко ще бъде както трябва до края на изборния ден и няма да има нарушения”, допълни още Гуфрида.

Водачът на депутатската листа на БСП Емил Костадинов и шестият в листата на ГЕРБ Йордан Андонов се засякоха в 20-а секция в Благоевград и пуснаха бюлетини един след друг. Двамата се държаха джентълменски и се поздравиха. Емил Костадинов пристигна с цялото си семейство – съпругата си, дъщеря си и сина си, във Второ ОУ.

„Гласувах за това решително да освободим България от един диктаторски режим, от един режим на мутрите, на корупцията, на покровителството на организираната престъпност. Да има стабилност в страната, перспектива, справедливост, но и отговорност и наказания. Очакванията ми са, че българският гражданин ще се събуди и ще оцени, че неговият глас има смисъл и стойност и че ние ще победим”, коментира Костадинов.

Кметът Камбитов: Гласувах за стабилно правителство и стабилна държава

Кметът Атанас Камбитов пристигна в прекрасно настроение във Второ ОУ заедно със съпругата си и гласува в 26-а секция. „Гласувах за стабилно правителство и стабилна държава и призовавам всички да упражнят правото си на вот, защото това е единственият начин да се спрат всички спекулации и единственият начин да се търси отговорност след това. Призовавам за разумен вот. Това, на което сме свидетели през последните месеци, е един сценарий, опасен за държавата, сценарий, който води до дестабилизация. Гласувах за тези, които усвояват европейските средства, а не за тези, които ги спират, и за тези, които ръководят държавата по време на криза и се стремят да я стабилизират, а не за тези, които създават кризите”, каза градоначалникът.

След гласуването кметът Камбитов и съпругата му се разходиха по централните улици в Благоевград.

Хаджигаев: Надявам се изборите да са честни

Точно в 11 часа областният управител Костадин Хаджигаев упражни правото си на глас в секция номер 26 във Второ основно училище. „Няма никакъв проблем в Благоевградска област нито с бюлетините, нито с разнасянето. Това, което сме поели като ангажимент към Министерския съвет и премиера, ние, като област Благоевград, сме го свършили“, каза губернаторът на Пиринско.

Хаджигаев определи изборите като трудни, но изрази надежда, че ще се проведат честно и изборният ден ще премине спокойно.

 Пенсионерите: Не вярваме да настъпи някакви промяна след изборите

Пенсионерите са крайно разочаровани и не вярват някаква промяна да настъпи след изборите. Асен Кръстев, Кирил Георгиев и Славчо Узунов седяха на пейка на площада и бистреха политиката. „Няма как да настъпи промяна, след като не се работи, младите хора не искат да работят. Има работа на полето, то е така занемарено, 90 % от плодовете и зеленчуците внасяме отвън, а това можем да си го работим и ние, но трябва да има политика на държавата за селското стопанство. Закриха предприятия и продължават да ги закриват. Няма на какво да вярваме. Партиите стават все повече и всеки гледа собствените си интереси”, коментираха пенсионерите.

В изборния ден в благоевградската обредна зала четири двойки направиха най-важния избор в живота си, вричайки се във вечна вярност. Най-важният избор в живота на човек безспорно е сключването на граждански брак, категорични са 26-годишният Атанас Дюлгеров и 21-годишната Валерия Инюшева от Азърбайджан, които сключиха граждански брак. В деня на изборите четири двойки си казаха „да” в Благоевград. За Атанас и Валерия датата 12 май 2013 г. е най-важната в техния живот. Те споделят, че датата сама ги е избрала и не са знаели, че ще има избори в деня, когато се венчават. Те не бяха гласували, но по-голямата част от гостите на щастливото събитие бяха упражнили правото си на глас сутринта, за да могат да споделят с младоженците най-щастливия им ден.

 

Снимки:

1.Представителите от Брюксел

2. Костадинов се ръкува джентълменски с Андонов.

3. Под погледа на Костадинов от БСП своя вот упражни шестият в листата на ГЕРБ Йордан Андонов.

4.В прекрасно настроение пристигна кметът Камбитов заедно със съпругата си.

5. Пенсионерите не вярват да настъпи промяна след изборите.

Spread the love