Какво се крие зад логата на най-известните марки: Енцо Ферари пренася жребеца от самолета на граф Барака върху колите си за късмет

Filed under: Глас Свише |


Харесваме спортните продукти на Adidas, обожаваме коли от ранга на BMW, Audi, Ferrari… Малко знаят обаче
какво е значението на така познатите им лога. Е, искате ли да разберете?

Adidas

Както дизайнът, така и значението на това лого е доста просто. То е създадено от Адолф Даслер през 1967 г. и показва, че името на компанията идва от името на създателят й. Трите последователни линии всъщност представляват планините, символ на предизвикателствата, които ни очакват и можем да покорим. Има и старо лого във формата на цвете, но значението му е същото. Изглежда обаче планината е далеч по-мотивираща.

Audi

Четирите пръстена са интерпретирани като четирите елемента или четирите нации, но истината е съвсем друга. През 1930 г. четири различни компании производители на автомобили (Audi, DKW, Horch и Wanderer) решават да се обединят в една – Audi. Самото лого идва 30 години по-късно, но към днешна дата е разпознаваемо от всеки.

BMW

Съществуват доста дискусии около дизайна на логото на компанията, която е основана в Германия през 1916 г. Някои твърдят, че то представлява въртяща се самолетна перка, тъй като преди това BMW са произвеждали самолети в Мюнхен. Друга версия е, че сините и бели триъгълници са заимствани от баварския флаг. Като цяло и двете истории имат еднаква тежест.

Ferrari

Много хора смятат, че конят е символ на конските сили, които едно Ferrari притежава, но историята е далеч по-интересна. През Първата световна война авиаторът граф Франческо Барака изрисувал жребеца върху самолета си, за да му донесе късмет, понеже това бил и символът на неговия военен полк. Неговата майка през 1930 г. убедила Енцо Ферари да сложи коня върху състезателните си коли, за да донесе успех на шофьорите. От тогава насам логото е останало същото, а жълтият фон символизира родното място на Ферари.

 

Mercedes Benz

Историята води своето начало от сливането на Daimler Chrysler през 1928 г. до преименуването на компанията до съвременното й име. Трите лъча на звездата символизират господство над морето, земята и въздуха. Името Mercedes е дадено от Майбах, след като той решава да кръсти компанията на дъщеря си.

 

Spread the love