Съдия Божана Манасиева потвърди в Районен съд – Петрич: Обирджията на бензиностанция „Лукойл” – Кулата Салвадор Русев остава с мярка „задържане под стража”

Filed under: Петрич |

Съдия Божана Манасиева не уважи искането на защитата на обирджията на бензиностанция „Лукойл” – Кулата Салвадор Русев за изменение на мярката му „задържане под стража” в по-лека. Срещу Русев има достатъчно доказателствен материал, събран от РП за повдигане на обвинение по НК. Рецидивистът е обвинен за кражба на гориво и други консумативи от бензиностанцията и е записан на видеокамерата, което е причината срещу него да започне съдебно заседание по НК. Всъщност той е извършил грабежа, докато изтърпявал ефективната си присъда с тригодишен изпитателен срок по друго обвинение – за контрабандиране на цигари през граница. Това автоматично го прави подсъдим. Русев, който в момента е в следствения арест, поиска да бъде отменена мярката му „задържане под стража” и да бъде пуснат на свобода, за да се грижи за болната си майка Стоянка Галушева.

Съдът, председателстван от съдия Манасиева, даде ход на делото, призовавайки за свидетел жената, която от 15 години живее с него на семейни начала. Йорданка Макенджиева е родена в село Кърналово, но живее в село Старчево. Тя призна, че помага в домакинската работа и се грижи за майката на подсъдимия, но защото ходела на работа в петричка фирма като монтажник, е затруднена. Полаганите грижи за 78-годишната жена, предвид заболяването и от остеопороза и сърдечносъдови проблеми, обаче изисквало намесата и на подсъдимия й син. Той като роден син можел да се грижи по-добре от нея, ако съдът го пусне на свобода. Оказа се, че и той има здравословен проблем. Откакто е в следствения арест, го болял кръстът. Заболяването му се обострило и бил на инжекции, каквито е правил преди години, когато бил шофьор на тир. Аргументите на свидетелката не издържаха пред съда. Защитата му адвокат Коцева вложи много усилия предвид тежестта на обвинението, но не успя да го изкара от ареста. Преди това обвинението потвърди искането си за мярката, аргументирайки се, че медицинска помощ и обслужване е възможно да се получи и в следствения арест. Съдът изиска за следващото съдебно заседание от защитата му експертиза от лекар по вътрешни болести, какво е моментното му здравословно състояние. Прие обаче като доказателствен материал предоставеното удостоверение за влошено здраве на майка му и характеристичните му данни.

Съдът отложи разглеждането на мярката и за 22 май насрочи съдебно заседание, което ще бъде по същество.

Повече подробности в печатното издание

Снимка:  Салвадор Русев остава с мярка,задържане под стража

Spread the love