Европарламентът подхвана костинбродските бюлетини: Заместник-председателят на ЕНП Манфред Вебер: Борисов няма алтернатива и призовавам всички политици в България да бъдат справедливи, истински демократи и да намерят път към формиране на правителство

Filed under: Глас Свише |

Лидерът на социалистите в ЕП Ханес Свобода:  Мисля, че ГЕРБ показа и своята некомпетентност, и своята готовност да мами на избори – това е срам за тях и смятам, че въобще не трябва да се опитват да сформират правителство

Председателят на европейските либерали Греъм Уотсън: За мен най-добрият вариант ще е тези три партии заедно да направят алтернативно правителство, което да върне България обратно на пътя на истинската демокрация

Темата с костинбродските бюлетини вече се обсъжда неофициално в Европейския парламент. Възможно е още днес с нея да се занимае Председателският съвет, за да реши дали тя да стане предмет на дискусии в пленарната зала, или в някоя от парламентарните комисии.

След скандала с костинбродските бюлетини лидерът на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода призова ГЕРБ изобщо да не посяга към управлението. „Мисля, че бившата управляваща партия ГЕРБ показа и своята некомпетентност, и своята готовност да мами на избори – това е срам за тях и смятам, че въобще не трябва да се опитват да сформират правителство. Ръководството на тази партия трябва да поеме отговорността си – дори тя да не е само и единствено негова. Но щом една партия прави такива неща, отговорността трябва да носи нейното ръководство“, каза Ханес Свобода.

Според него опитът за манипулация на изборите хвърля още по-тежка сянка върху европейската представа за България. „За мен е уникално, че нещо такова се случва в Европа. Обикновено ходим в страни като Африка и учим хората там как се правят честни избори. Не мога да повярвам, че това се е случило в България. Сянката, която този случай хвърля върху страната, може да се разсее само ако ръководството на ГЕРБ поеме отговорността – то трябва или да подаде оставка, или да признае, че при тези обстоятелства партията не е в позиция да прави правителство и да остави останалите политическите партии да се заемат с тази задача“, смята лидерът на социалистите в ЕП.

По думите му скандалът може да се отрази дори на перспективите на България за Шенген и върху това дали и кога може да бъде прекратен мониторинговият механизъм. „След това, което стана, всеки би си казал: ние правим всичко, което можем за България, но този резултат показва, че тя не е в състояние да изпълнява това, което се очаква от нея – не и с правителство, което манипулира избори. Така че изходът за страната е ново правителство, способно да поправи лошия й имидж“, коментира още Свобода.

Председателят на европейските либерали Греъм Уотсън заяви, че европейските институции ще обсъдят дали у нас е имало опит за манипулиране на изборите. Уотсън коментира случая с намерените бюлетини така: „За мен няма никакво съмнение, че това повдига много въпроси и това е една от причините нито една от останалите три партии, които влизат в българския парламент, да не иска да участва в коалиция с ГЕРБ. За мен най-добрият вариант ще е тези три партии заедно да направят алтернативно правителство, което да върне България обратно на пътя на истинската демокрация“.

„Смятам, че българският президент е прав, че компетентните власти трябва да бъдат оставени да си свършат работата. Доколкото разбирам обаче, печатницата „Мултипринт“ е свързана с общински съветник от ГЕРБ – това само по себе си може да предполага участие на ГЕРБ, но това наистина трябва да бъде установено от властите“, каза още председателят на европейските либерали.

„За мен е ясно, че подобни твърдения ще бъдат дискутирани и на европейско ниво. Най-вероятно е това да стане в Европейския парламент, може би и в Съвета на министрите, разбира се – и в Европейската комисия. Тя все още подготвя доклади за България и не мога дори да си представя, че следващият доклад няма да включва и този инцидент. Мога само да се надявам, че дотогава ще знаем повече за него и че разследването ще доведе до резултати, приемливи за всички политически партии в България. Това ще е важно за доверието и в българската демокрация, и в новото правителство“, смята Уотсън.

Според ЕНП обаче времето Европа да се намеси още не е дошло. Въпреки скандала с бюлетините Европейската народна партия продължава да има пълно доверие в ГЕРБ. Зам.-председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер смята, че като победител в изборите ГЕРБ трябва да състави и следващия кабинет с премиер Бойко Борисов. „Борисов няма алтернатива и призовавам всички политици в България да бъдат справедливи, истински демократи, да приемат резултатите от изборите и да намерят път към формиране на правителство“, каза Вебер.

 

 

Spread the love