Кюстендилски библиотекари: Имаме 240 000 книги, „Гугъл” не ни плаши: Културната институция предлага книгите с безплатен интернет

Filed under: Кюстендил |

243 000 книги, периодични издания, фонотека и нетрадиционни форми е фондът на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” в Кюстендил, обяви директорът София Пейчева по време на дискусия „Развити библиотеки за развито общество”. В Синята зала на читалище „Братство” на срещата присъстваха секретарят на областната управа Невяна Негревска, заместник-кметът на община Кюстендил Росица Плачкова, председателят на Общинския съвет Иван Андонов, читалищни секретари от цялата област, както и много директори на учебни заведения.

Културната институция в Кюстендил има 3100 читатели, а годишните посещения са 35 000, споделят от културната институция.

По програмата „Глобални библиотеки” е оборудван обучителен център. 65-има библиотекари са преминали обучение по информационни компютърни технологии, 110 граждани са обучени по начална компютърна грамотност, както и 30 граждани в неравностойно положение. София Пейчева информира още, че библиотеката предоставя информационни услуги, сред които безплатен интернет и междубиблиотечни връзки. “Искам да ви поздравя със закъснение за празника на славянската писменост и книжнина – 11 май. Правя го сега заради политическа ситуация тогава. Не ми се щеще да смесваме нещата, ние, библиотеките, си имаме собствен профил”, каза Пейчева.

Регионалната библиотека в Кюстендил е основана през 1869 година заедно с читалище „Братство”. Оттогава съществува и първият устав. Културната институция съществува като регионална от 55 години.

Презентация обзор за състоянието и развитието на библиотеките по света  в сравнителен анализ с българските представиха още на дискусията в читалище „Братство”.

Стана ясно, че в САЩ всяко училище разполага с библиотеки, докато в България от 2614 учебни заведения такива има разкрити в 525. Американците прекарват 5 пъти повече в библиотеката, отколкото в парка. „Гугъл” не измества библиотеката, а само допълва знания”, уточни Пейчева. Изследване сочи, че при 50 на сто от семействата в България, които разполагат с по-малко от 10 книги, децата постигат по-ниски резултати. Бе показана и добрата практика от Гърция на библиотека „Верия”, носителка на наградата за 2010 година на фондация „Бил и Мелинда Гейтс” за „Вълшебните кутийки”. Последните подпомагат образованието на децата.

„Искаме да създадем нова визия, която включва боравене с информационни ресурси и комуникация на различни нива”, коментира още директорът.

Снимки:

1. Директорът на библиотеката София Пейчева

2. Първата отляво е областният секретар Невяна Негревска, пиарът на областта Милена Иванова, председателят на ОбС Иван Андонов и заместник-кметът Росица Плачкова

 

Spread the love