„Рилски спортист“ заби нов звучен шамар на шампиона „Лукойл Академик“ – 95:88, заря озари небето над Самоков в чест на паметния успех

Filed under: Баскетбол |

Феноменалният Бранко Миркович скъса мрежичката на „студентите“ с 36 точки, поздравиха го с песента „Београд” на Драгана Миркович

Баскетболистите на „Рилски спортист“ сториха на пръв поглед немислимото. Юнаците на Росен Барчовски смразиха за втори път в рамките на 7 дни шампиона „Лукойл Академик“ (95:88) и изравниха полуфиналната серия в НБЛ до 2:2 победи!

С поредния си паметен успех храбрите самоковци се добраха до пети решаващ мач, който ще се състои в събота от 18,00 часа в Спортния комплекс в Правец. Два часа и половина по-рано пък започва решителната битка между „Левски“ и „Балкан“, които ще излъчат първия финалист в тазгодишния държавен шампионат.

Срещу „студентите“ домакините за пореден път доказаха, че няма невъзможни неща. Със самочувствие и завидна лекота играчите на „Рилецо“ зашеметиха съперника през първите 10 минути – 29:19. До полувремето гостуващия състав все пак понамали изоставането си до 4 точки (44:48), а след третия период и да вземе преднина – 72:66, но в крайна сметка остана с пръст в уста.

В заключителната четвърт на сцената излезе невероятният Бранко Миркович, който за кой ли път поведе своите съотборници към обрат. Сърбинът направо скъса мрежичката на „Лукойл“ с 36 точки, изразяващи се в 7 (!) тройки и 93-процентова успеваемост (13/14) от линията за наказателни удари! Бане не трепна в нито един от решаващите моменти в края и логичното се случи – след последния съдийски сигнал „Арена Самоков“ ревна в един глас с възгласи „Бане, Бане!“. И за да е емоцията пълна – шпикерът в залата отправи по уредбата специален поздрав към Миркович, поздравявайки го с легендарната песен на Драгана Миркович „Београд“.

Миг след това пък мощна заря озари небето над Самоков, приветствайки своите герои. Тийнейджъри, майки с деца и възрастни на по 75 и повече години се прегръщаха и целуваха по трибуните в екстаз, а най-върлите фенове от агитката не спираха да думкат с барабан, екотът от който отекваше дълго след победата.

„Успехът ни костваше много емоции и нерви, но завършекът ни носи страшно много радост. За мен най-важна е вдъхновената игра и радостта на тази публика. Който не го е изпитвал като треньор и играч, не може да разбере каква радост е това. Остана ни страшно много удоволствие, самочувствие и достойнство заради това, че сме извели серията до пети мач. Ще се възстановим и ще отидем да играем като мъже, пък каквото стане“, сподели след мача наставникът на „скиорите“ Росен Барчовски, който не пропусна да отправи дължимото на героя Миркович: „Бане е невероятен играч! Ако не остане в „Рилски“, не знам кой може да го замести. Сигурно има по-атлетични, по-отскокливи и по-бързи състезатели от него, но такъв характер, такова сърце и такъв водач трудно се намират!“

На фона на страхотната атмосфера в залата неприятно впечатление направи съдийската тройка в състав: Владимир Цеков, Златин Караниколов и Младен Марков. Тримата не спряха да свирят в ущърб на домакините, като най-фрапиращият епизод се случи в средата на третата част, когато лидерът на състава от Правец Тодор Стойков перна в лицето Бранко Миркович. Вместо фаул обаче арбитрите отсъдиха симулация на потърпевшия, вследствие на което старшията на домакините Росен Барчовски полудя и справедливо поиска отмяна на наказанието на най-добрия му играч. За учудване на всички обаче реферите санкционираха и самия Барчовски с техническо нарушение. В този миг част от феновете се покачиха на перилата в опит да докопат съдиите и само навременната намеса на органите на реда предотврати задаващия се сблъсък. Логично след това цялата зала засипа с куп нелицеприятни изрази самозабравилите се арбитри.

 

Текст за снимка:

1. Самоковци показаха невероятен дух и докараха нещата до 5-и решителен полуфинален двубой.  Снимка: BGbasket.com

2.  Феноменалният Бранко Миркович бе в основата на успеха за „Рилецо”. 

Spread the love