Лютви Местан: Време е Борисов да се пренесе в реалността

Filed under: Актуално от днес |

ДПС също предложи датата 21 май за свикването на парламента

Не може да ме вкарате в какъвто и да е контакт с „Атака“, категоричен е лидерът на ДПС

ДПС също предложи по време на консултациите с президента Росен Плевнелиев датата 21 май за свикването на новото Народно събрание. Това разкри лидерът на Движението за парва и свободи Лютви Местан пред журналисти.

Датата съвпада с тази, която предложиха от Коалиция за България.
Изборите за 42-рото народно събрание в крайна сметка бяха избори освен за политическите сили и избори „за“ и „против“ модела „Борисов-Цветанов“. По-голямата част от хората гласуваха против този модел. С вота си те делигитимираха този модел. Сега обаче сме пред сложна политическа ситуация. Трябва да търсим алтернатива“, заяви лидерът на ДПС.
Датата 21 май не среща съпротива от нито една партия. Ние изтъкнахме, че е добре на този светъл празник да бъде избран председател на 42-рото народно събрание, каза Местан след срещата с държавния глава.

Той каза, че председателят няма да е от ДПС. Уточни също, че хипотезата той да е от „Атака“ също няма да се случи.
Не може да ме вкарата в какъвто и да е контакт с „Атака“, категоричен е лидерът на ДПС.
„Мисля, че е време Бойко Борисов да се пренесе в реалността, имаме сериозно основание да се притесняваме за състоянието на г-н Бойко Методиев Борисов“, каза Местан.
„Разбирам, че го боли от тежката загуба, но да ражда чак такива недомислия, не му прави чест“, допълни той.
Местан припомни: „Преди четири години спечели изборите с много мощен вот на българските граждани“. По думите му обаче моделът „Борисов“ е неуспешен.

„Това, в което ни обвинява Бойко Борисов, в него можете да прочетете собствените му намерения“, смята Местан.
„Ако Пламен Орешарски размени плоския данък с прогресивен, БСП няма да срещне нашата подкрепа“, категоричен е лидерът на ДПС. Запитан дали ще има негови експерти в правителството, той отговори: „Ще трбява да попитаме евентуално Орешарски как вижда екипа си и кои лица според него са най-подходящи за експертно правителство след втория проучвателен мандат“. Местан твърди, че ДПС ще се отзове на поканата на Орешарски за разговор по програмата, която ще предложи.
Вярвам, че за нацията е добре да бързаме, да дадем всичко от себе си, защото проблемите на нацията и тяхното решаване изискват работещ парламент, каза президентът Росен Плевнелиев на срещата си с ръководството на ДПС.

На срещата в президентството присъстваха лидерът на партията Лютви Местан и членовете на ръководството на партията Христо Бисеров, Алиосман Имамов, Рушен Риза.
Президентът благодари на ръководството на ДПС, че се е отзовало на поканата за консултации за дата за първото заседание на 42-рото народно събрание.
„С най-голямото си уважение към вота на българския избирател по реда на подадените резултати на партиите в следващия парламент организирам тези консултации. Всички сме наясно, че консултациите не са за дебатиране по това какви коалиционни правителства ще се правят, какъв тип правителства и на кого ще се връчват мандатите. За мен е много важно – от една страна, като президент да спазя изискванията на Конституцията, която казва, че президентът с указ насрочва датата на първото заседание на Народното събрание, от друга страна – аз съм диалогичен човек, човек на конструктивния подход и не искам просто да определя една дата. Не искам да поставя пред свършен факт парламентарно представените политически сили и с цялото си уважение към вас в тези кратки, но полезни за всички нас консултации искам заедно да стигнем до тази дата“, заяви държавният глава.
„Вярвам, че за нацията е добре да бързаме, да дадем всичко от себе си, защото проблемите на нацията и тяхното решаване изискват работещ парламент. Това са устоите на нашата държавност – политическите партии, парламентът и изборите, на които народът дава доверие за една или друга политическа партия. Моята категорична позиция е, че искам максимално бързо да насроча датата за първото тържествено заседание на 42-рото народно събрание“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

 

Spread the love