22-годишният шампион по мотокрос Добромир Добрев от Дупница почина на състезание в Румъния, счупи вратни прешлени след падане

Filed under: Дупница |

  Родителите на младежа, състезавал се в клуба на Симитли, ще приберат тялото на сина си след изследванията

 22-годишният състезател по мотокрос Добромир Добрев от Дупница и шампион на България е починал след инцидент по време на източноевропейския шампионат по мотокрос в Румъния. Това съобщи за агенция „Фокус” Богдан Николов, президент на Българската федерация по мотоциклетизъм. По време на състезанието в 20-ата или 21-вата минута Добрев паднал от манша. Починал е на път за болница в Румъния вследствие на счупване на вратните прешлени. Българският мотоциклетист Добромир Добрев е загинал по време на европейското първенство по мотокрос в румънския град Зарнещи, предадоха румънски медии. Говорител на инспектората за извънредни ситуации потвърди, че 22-годишният български спортист е загинал след изпълнен скок в рамките на състезанието. Добрев бил изведен на носилка до линейка и откаран към болница в Брашов, при което публиката се паникьосала и се наложила намесата на охранители и полиция. Въпреки усилията на лекарите Добрев не е бил спасен. Младият мъж е починал на път за болницата. Мотористът е получил множество наранявания по горната част на тялото и главата. След трагедията  състезанието е прекратено.

Полицията в Брашов е започнала разследване по случая. Според член на журито инцидентът е предизвикан от грешка на конкурент на Добрев. Като причина за нещастието е сочено сухото време, заради което моторите вдигали прашни облаци по трасето и пречили на видимостта на състезателите. Румънски медии смятат още, че стартът започнал след три тренировъчни сесии, проведени по-рано в същия ден, което довело до умора. В заключителния етап на състезанието Добрев изгубил контрол върху мотора си в прашен участък и паднал тежко.
Членът на журито Николета Олариу заявява, цитирана от Pro-Bike.ro, че Добрев се движел в средата на трасето, но не успял да набере достатъчно височина при един от скоковете, което довело до неточно приземяване на задна гума и тежкото падане. Отговорникът по организацията Овидиу Спарчез заявява, че все още не е известна причината за смъртта на Добрев.
Семейството на дупничанина е било с него за състезанието. Починалият Добромир бил откаран в морга в Брашов за провеждане на експертиза за причините за трагичния инцидент. Спарчез пояснява, че семейството на Добрев ще има възможността да прибере сина си, след като се направят изследванията, както изисква регламентът на шампионата. Състезателят Добромир Добрев беше прекрасно и много талантливо дете, каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Добромир Добрев беше състезател на клуб „Моторейсинг“ (Симитли), но от тази година е състезател на друг клуб. „На самото състезание е бил с председателя на нашия мотоклуб Димитър Тасев. Това, което разбрах от него, е, че пистата била много прашна и по време на самия инцидент той не е видял какво точно се е случило”, допълни Апостолов. По думите му Добрев е бил много талантлив и клубът в Симитли е възлагал много големи надежди на него. Най-вероятно причината младият състезател да смени клуба са ограничените финансови възможности на този в Симитли. На състезанието е трябвало да участват и други състезатели от клуба „Моторейсинг“ (Симитли), обаче след този случай председателят на клуба ги е спрял. Той каза още, че не може да се говори за занемарени обезопасителни мерки по време на състезанието, тъй като то е кръг от Европейската купа. Единствената слабост е много прашната писта, посочи Апостолов.
„Единственото, което можем да направим в момента, е да помълчим”, каза председателят на клуба „Моторейсинг“ (Симитли) Димитър Тасев, който отказа да говори.
Добромир Добрев е роден на 10.01.1991 г. Бил е състезател в дисциплината мотокрос, класове МХ1, с мотоциклет Honda.

Spread the love