Кюстендилката Мая Манолова дама №1 на парламента, бобовдолецът Пламен Орешарски – премиер на България

Filed under: Дупница,Кюстендил,Перник,Петрич |

Съпартиецът им Иван Ибришимов иска отмяна на субсидиите за партиите, непрескочили бариерата от 3%, атакистът Илиян Тодоров настоява за депутатска заплата от 310 лв., герберът Кирил Калфин очаква активно съдействие от Мая по идейни проекти за Кюстендил…

Кюстендилската депутатка от БСП Мая Манолова стана вторият човек в парламента. Тя беше избрана за заместник-председател при конструирането на 42-рото народно събрание. Мая Манолова е първи заместник на новоизбрания председател Михаил Миков. Бобовдолецът Пламен Орешарски ще бъде новият премиер на България, това показаха събитията от първия ден на депутатите от 42-рото народно събреание.

Орешарски стартира политическата си кариера при управлението на СДС, той беше един от финансовите експерти на Иван Костов и стана зам.-министър в мандата на правителството на СДС пред 1997-2001 г.  После Сергей Станишев го притегли като експерт на БСП и го назначи за финансов министър по време на тройната коалиция. Пламен Орешарски е член на екипа, осъществил въвеждането на механизма на валутния борд в България. В кабинета на Сергей Станишев осъществява една от най-големите реформи в данъчната администрация, като я трансформира като Национална агенция по приходите. В Дупница преди няколко дни Пламен Орешарски обеща да разкрие 250 000 нови работни места и така прикова избирателите за себе си. Негов брат е известният юрист Милети Орешарски, който дълги години беше шеф на затвора в Бобов дол, а после и на Централния софийски затвор.   

За Мая не гласуваха от ГЕРБ и „Атака”, избраха я ДПС и БСП със 115 гласа „за”. На първото заседание на новия парламент атакистите присъстваха, но не се регистрираха, с което удариха рамо на кандидатурата й.

На никого не сме удряли рамо, не ни интересува нито БСП, нито ДПС, нито ГЕРБ. Интересува ни заплатите да станат 1000 лв., намаляването на депутатската заплата до 310 лв. и отмяна субсидията от 48 млн., предвидена от държавния бюджет за партиите извън парламента, обяви новият депутат от Кюстендилска област Илиян Тодоров и добави: Ще работя за Кюстендилска област и ще упражнявам натиск над Мая Манолова като зам.-председател да съдейства за реализирането на всички проекти. Мая Манолова я познавам, но никога не съм виждал и не познавам депутата на ГЕРБ Кирил Калфин. Не вярвам на хората, с които съм заобиколен в Народното събрание, усещането ми е, че съм сред хора, докарали България до просешка тояга.

Червеният депутат Иван Ибришимов от Дупница беше категоричен, че ще се бори държавна субсидия да получават само партиите, минали прага от 3%, а не както досега – партии, минали 1% и останали извън парламента, да получат 1,5 млн.

Революционното предложение на Волен Сидеров депутатските заплати да паднат на 310 лв. Иван Ибришимов коментира така: Аз не зная колко е депутатската заплата, не съм в парламента за заплата.

Депутатът на ГЕРБ Кирил Калфин обяви, че е изненадан от избора на Мая Манолова за зам.-председател, но се надява този факт да се отрази благоприятно за реализирането на проектите, предвидени за Кюстендилска област. Надявам се всичко, започнато и осъществено до този момент, да бъде довършено с активното съдействие на Мая Манолова. Не знам дали тя ще си партнира с мен, но аз ще настоявам обещанията да бъдат приведени в действия в името на избирателите ни от Кюстендилски район.

Май Манолова вчера беше много заета през целия ден в еуфорично настроение и упорито отказва да си вдигне телефона.

Петричкият депутат от ГЕРБ Инж. Митко Захов се чувства прекрасно в първия работен ден на 42-рото народно събрание. Той е втори мандат народен представител и за него парламентарната атмосфера не е чужда. Потърсен по телефона от репортер на „Вяра”, дептатът от ПП ГЕРБ споделри, че в момента си почива, като гледа футболен мач. Това е едно от развлеченията му в столицата, когато не е на работа. Очакванията му са  ГЕРБ да състави правителство.

35-годишният перничанин Станислав Владимиров от ПГ на Коалиция за България, който за първи път е народен представител, се надява много бързо да бъде сформирано правителство и решителните му стъпки много бързо да се усетят от хората. Той очаква кабинет с премиер Пламен Орешарски и се надява ГЕРБ да бъде конструктивна опозиция. Според Владимиров за ГЕРБ статуквото в опозиция е полезно, защото така ще преосмислят грешките си. Като млада партия ГЕРБ трябва да направи много голяма крачка напред, защото няма идеологическо ядро, което да я съхрани. Историята показва, че ако не стори това, партията ще бъде заличена от политическата карта, смята Владимиров. Младият депутат одобрява избора на Михаил Миков за председател на НС. Той е консенсусна фигура и опитен парламентарист, твърди Станислав Владимиров, според когото ръководството на парламента е добро. Неговите надежди са да бъде съставено правителство, което бързо да решава чувствителни теми като енергетика и доходи и да стопира увеличението на тока. Надвам се, че новият кабинет ще получи широка парламентарна и извънпарламентарна подкрепа. „Много силни впечатления е натрупал младият дептат в първия си ден в Народното събрание, но все още не може да ги синтезира. „Няма да има почивка в следващите дни. Ще работим усилено, защото ситуацията в страната е много напрегната”, каза той.    

За мен това беше ден, изпъстрен с истерия и ксенофобия, завяви пернишкият детат от ГЕРБ Ирена Соколова. Абсолютно неприемливо беше от трибуната на НС да се насаждат заплахи за дестабилизация на страната, смята тя. Бойко Борисов и ГЕРБ призоваха това поведение да спре и посочиха, че ще бъдем констрктивна опозиция, която ще подкрепя добрите политици, обясни Соколова. По думите й Волен Сидеров е надминал себе си с най-уродливата омраза и еврофобия. Трите партии – ДПС, БСП и „Атака”, демонстрирали истерично и незряло поведение, като дали шизофренна заявка. Твърдят, че не са коалиция, а от друга страна действат като такава, обясни Ирена Соколова.  Каквото и предложение да формират те, то ще подлежи винаги на съмнение за нещо прикрито, което прилича на евтино търгашество, смята тя. Във връзка с предложението на Бойко Борисов майчиството да стане 310 лв., Ирена Соколова припомни, че ГЕРБ е дал тази заявка още в края на мандата си. Тя посочи, че ГЕРБ ще бъде не само конструктивна, но и подкрепяща опозиция. На подадената ръка обаче получихме озъбен и грозен тон, каза Соколова. Според нея трите партии сякаш сатанизират Бойко Борисов по един безцеремонен и вреден начин. „Не зная кой печели от това”, удивена е Соколова и допълни, че вероятно печели върхушката на новата тройна коалиция, която била образ на Франкенщайн.

 Любопитна подробност е, че бившият премиер Иван Костов, който изпадна от парламента, е с корен от Дупница. Неговият род живее в жк „Бистрица” и в село Блатино.  Упорито се говори, че червеният депутат от Дупница д-р Иван Ибришимов  е гласен за поста зам. -министър на здравеопазването.

Налага се от само себе си изводът, че от време на време България се управлява от дупничани. Дупничани се чудят да се радват или да са тъжни, че кюстендилка ще върти държавата на малкото си пръстче, заедно с бобовдолец с миньорска закалка и дупничанин стоматолог.

Повече подробности в печатното издание

Снимки:

1. Спрягания за премиер Пламен Орешарски със новия зам. -председател на парламента Мая  Манолова и сочения за зам.-министър на здравеопазването Иван Ибришимов.

2. Д. Захов е  депутатът с най-дебелите мустаци в новото Народно събрание.

3. К. Калфин

4. И. Соколова

5. Ст. Владимиров

6. И. Тодоров

Spread the love