Орешарски: Ще има реформи в секторите, където има нужда в средносрочен план

Filed under: България |

Може да се очаква увеличение на минималната заплата до 450 лева, заяви кандидат премиерът

Ако бъда избран за премиер, ще изпълня програмата на правителство, което ще бъде подкрепено от повече от една политическа партия. А тази програма тепърва ще бъде уточнена в детайли, каза гласеният за бъдещ премиер на България Пламен Орешарски.

Орешарски сподели, че обича да работи с експерти, но уточни изрично, че не може да се разчита на хора с много познания, но без никакъв опит. Трябва да има баланс, каза политикът.

Планът на бъдещия премиер-технократ, който беше представен вчера в централата на социалистите, обхваща онези сектори, които се нуждаят от подобрение в средносрочен план и включва краткосрочни мерки за шестмесечен период и средносрочни за едногодишен. В програмата има и политики, които обхващат четиригодишен период, отбеляза Пламен Орешарски в ефира на Нова телевизия.

По отношение на доходите на хората Орешарски предупреди, че може да се очаква увеличение на минималната заплата до 450 лева в края на мандата на това правителство. „Дай Боже и повече да увеличим, но ситуацията е тежка”, каза той. Орешарски предупреди, че тепърва трябва да се направи пълна оценка на бюджета, какви са дефицитите и тогава да се планират и вземат социални мерки. „Ние не знаем какво ще заварим сега”, уточни той. Именно затова връщането на швейцарското правило за пенсиите (индексация спрямо инфлацията всяка година) ще стане факт чак след проверката на бюджета и евентуално новият бюджет.

Единната ставка на ДДС за мен е най-добра – говори се много да се прилагат различни ставки за различни сектори, но аз не смятам, че това е удачен вариант, подчерта Орешарски. Той сподели още, че по отношение на плоския данък ще се водят разговори с ДПС и те ще бъдат убеждавани в предимствата на предложенията на БСП. „Плоският данък обаче е система, за която аз работих и твърдя, че е най-добрата в Европа”, каза политикът, давайки по този начин и отговор на въпроса ще има ли увеличение на данъчната тежест върху по-богатите.

Във връзка с цените на лекарствата Пламен Орешарски каза, че може да има плавно поевтиняване, най-малкото заради възможностите за подобряване на условията на този пазар.

По отношение на кабинета все още не сме говорили и не сме готвили структурни промени, разделяне или сливане на министерства. Реформи ще има в МВР, тъй като там не е имало промени от 20 години, заяви твърдо Орешарски.

Spread the love