60-годишната Роза Ковачка подреди втората си изложба със счупена ръка: Повлияна съм от съпруга си, ще възродя школата му

Filed under: Оживление |

60-годишната Роза Ковачка подреди втората си изложба в галерия „Марин Гогев” в Перник. Художничката дойде на откриването с гипсирана ръка. След 28 години затишие тя представи 25 красиви графики. Първата си експозиция правила в далечната 1985 г. в кварталния супермаркет. В творчеството си е повлияна от съпруга й, художника Георги Ковачки, който се спомина преди 2 години. Той я насърчил да твори, а сега рисуването я зарежда, разтоварва и й дава сили.

Роза прави графики по метода „суха игла”. Тя обожава природата и навсякъде в графиките й се виждат красиви пейзажи от пернишките села Големо Бучино, Рударци, Кладница. Водата я влече като магнит и в по-голямата част от творбите й реките оживяват. Роза представя и три офорта с изключително прецизни детайли. Тя подготвя трета самостоятелна изложба, като творбите в нея отразяват пейзажи от Лакатник, където синът й и съпругата му имат вила. В момента Роза не може да твори, тъй като е със счупена ръка.

По време на откриването на изложбата беше и синът на Роза Димитър, който също рисува. Той е сценограф в Държавния куклен театър. Дъщеря й Надежда също твори на белия лист, но в момента има малко бебе. Тя е запазила за себе си най-красивия от офортите на майка си. Роза Ковачка и децата й имат амбицията да възродът школата на Георги Ковачки в кв. „Изток”.

Изложбата на Роза Ковачка е част от Майските празници на културата, но е и част от културния календар на читалище „Съзнание”, каза читалищният секретар Ани Савова.

 

Снимка:  Роза Ковачка със сина си Димитър, който е сценограф в Държавния куклен театър.

 

 

 

Spread the love