Зам.-кметът Валери Смиленов откри първия фестивал на фойерверките в Благоевград, актьорът Николай Станоев светна публиката как се ползват фойерверки

Filed under: Благоевград |

Заря и музика омагьосаха стотици на площад „Георги Измирлиев”

 Ентусиасти мериха знания във викторина за пиротехническите средства

 Зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов откри първия фестивал на фойерверките на площад „Георги Измирлиев” пред стотици жители и гости на Благоевград.

За доброто настроение на публиката се погрижи водещият на мероприятието, актьорът Николай Станоев. По време на представлението той провеждаше и занимателни уроци пред събралото се множество. Интересните факти за пиротехническите средства послужиха по-късно на публиката в специална тематична викторина. В нея бяха включени въпроси за различните видове фойерверки, размерите им, ефектите и начините на употреба.

Благоевградчани бяха подробно запознати с основните правила и мерки за безопасното използване на фойерверките, както и със съвременните тенденции в европейската и световна пиротехника.

В първата фестивална вечер бяха разказани и интересни хипотези и легенди за произхода на тези омайни светлини. Стана ясно, че първите фойерверки и традициите да са част от празниците идват от Китай. За разлика от първата фестивална вечер, когато жителите успяха да се насладят на любителски фойерверки, във втората вече те станаха свидетели на грандиозен спектакъл от професионални пиротехнически средства. Те бяха разположени над три сгради – община Благоевград, Драматичен театър „Никола Вапцаров” и Американския университет в България. Небето над площада грейна от вълшебни светлини, които се преливаха една в друга и образуваха най-невероятни фигури. Музика и светлина бяха съчетани в един истински пиромузикален спектакъл.

 

Снимки:

1. Десетки деца се насладиха ва фойерверките.

2. Небето над площада грейна от вълшебни светлини.

3. Смиленов откри фестивала на фойерверките.

Spread the love