Бившият горски в с. Говедарци Иван Златев разобличава: Снежина Спасова от земеделската служба жонглира с имоти, дава субсидия 7000 лв. на майка си Малинка за 2 крави, етървата Десислава и кметът на Маджаре Иван Марков също намазват

Filed under: Самоков |

Екскметът Стойне Гелов: Спасова подари 4,1 дка на Любен Илиев, златен имот на Георги Радойков в курорта Боровец прехвърли на приятеля си Спас Владички…

Спасова: Не съм нарушавала законите

С лъжливи свидетели служителката в Поземлената комисия в Самоков Снежина Спасова си връща поземлен имот в горския фонд, с ловки трикове отнема златни имоти в курортните селища Боровец, Бели Искър, Маджаре, вършее из Самоковско, като че й е бащиния, съобщи в редакцията на в. „Вяра” бившият горски стражар от Самоков Иван Златев. Той обяви: „Не вярвам нито в прокуратурата, нито в съда, но нека истината да се чуе във в. „Вяра” и бих 100 км, за да кажа истината във в. „Вяра”. Всички си затварят очите, което ме навежда на мисълта, че и те са облагодетелствани. Затова стоят като препарирани”, заяви Златев.

Имот в Бели Искър, който е с документи, в горския фонд в м. Соколец в района на Боровец на Георги Радойков и го дава на Спас Владички. Благодарение на служебното положение и връзките й семейството й е облагодетелствано и с отпускане на субсидии от държавата – 7000 лв. за две крави?!” Това алармира бившият горски в село Говедарци Иван Златев, който представи и документи с държавна субсидия, която директно отива в джоба на майка й. Той представи в редакцията на „Вяра” останала без последствия жалба на екскмета на Маджаре Стойне Гелов от 2005 г. до тогавашния министър на земеделието и подписка на населението срещу незаконно въвеждане във владение на имот от 4,1 декара от комисията на Любен Илиев в селото, както и списък с имената на жителите на Маджаре, получавали държавни субсидии.

„Снежана Спасова – Илиева, която участва при разпределянето на имотите в поземления фонд, си превишава правата, нарушавайки законите. Първоначално при връщането на имотите на семейството на свекър й Любен Илиев не се връща имот, който е деклариран в местността Копривата. Такава местност в Маджаре няма, такава местност вероятно има в планината, в Лъкатица. С лъжливи свидетели и използване на положението, че снаха му Снежана, която вече е в поземлената комисия, след като първоначално е минало земеразделянето, при повторно свикване на комисия им се връща поземлен имот в горския фонд, отдел 716 на говедарския горско-технически участък, буква „А”. Представям и документ – таксационно описание на самия имот и карта на земеразделянето, от което се вижда, че те нямат имот там. Не може там да е имало нива преди 50 години, при масовизацията в района, защото районът е бил залесен. От таксационното описание се вижда, че гората е на 110 г. Освен това се използват най-различни похвати и се отнемат земи на едни хора, а на други да се дават. Като представител на поземлената комисия Спасова отнема имот в Бели Искър, който е с документи, в горския фонд в м. Соколец, в района на Боровец, на Георги Радойков и го дава на Спас Владички. Според мен тя си превишава правата. Превишила си е правото и когато е взела този имот. Защото има документи, доказващи, че там те нямат имот”, обясни Иван Златев. Според него благодарение на служебното положение и връзките на Снежана Спасова семейството й е облагодетелствано и с отпускане на субсидии от държавата, които получават от 15 години. „Никой от селото не получава субсидии, единствено нейното семейство. Субсидия се отпуска на майка й Малинка Стойнева Благоева, която е трудоустроена. Те имат две крави. Кой дава 7000 лв. субсидия за две крави?! Всеки в Маджаре ще иска! Етърва й Десислава също взима субсидия. Те взимат тези субсидии от 1998 г. и това продължава до ден днешен. За две крави получават пари и никой не може да разбере за какво ги получават. Аз съм ходил и съм се интересувал. За да не може да се разбере за тези шашмалогии, сайтът на Министерството на земеделието и горите е засекретен. Преди време не беше така. Тогава влизах в сайта, кликвах на „Бенефициенти” и с. Маджаре и информацията излизаше. Единствено те, те ли са най-умните, за да получават пари за нищо. И в момента Снежана Илиева се занимава точно с това. Тя одобрява субсидиите, тя прави очертанията на имотите на земеделските стопани, които кандидатстват за субсидиране. И при нея много трудно се пробива – много трудно може човек да вземе субсидия или нещо подобно. В самоковската земеделска служба се върти една много голяма далавера. Мога да ви разкажа милион случаи.

В Маджаре получават субсидия само майка й, етърва й и кметът Иван Андреев Марков, който взима 15 лв. Но мен ме вълнуват хората в поземлената комисия, които се занимават с тая дейност. Сега в селото се говори, че те са взели нова субсидия за почистване на пасища. Нека да се направи проверка и да се види къде са почистили те пасище. Тогава ще лъснат лъжите и злоупотребите им с парите на народа”, заяви Златев

Снежана Спасова бе категорична, че не е закононарушител. „От 20 години работя в поземлената комисия като главен експерт и никога не съм си позволявала да нарушавам служебните си задължения. Относно върнатия имот в м. Копривата в с. Маджаре мога да кажа, че сме си го взели правомерно. Имаме нотариален акт за него и ни е върнат още 1996 г., когато бях по майчинство. Наследник на имота е свекър ми Любен Спасов. Тук, в селото, се писаха много жалби срещу нас относно местността. По отношение на субсидиите за получаване на средства за две крави и почистване на пасбища – никой от моето семейство не е получавал такива. За отнетото право на Георги Радойков в м. Соколец и върнатия имот на Спас Владички след това не мога да кажа нищо. Тези имена нищо не ми говорят. Нямам право да давам информация за хора, които не присъстват в момента. Ако се съгласят, елате в поземлената да отворим преписките и ще направим справка. Направете си справка. Аз ще извадя справка и ще доказвам правата си”, посочи служителката.

Бащата на Снежана Спасова – Спас Благоев 12 години е бил кмет, като първият му мандат започва през 1990 г. Хората коментират, че баща й е участвал в приватизацията. В момента има незаконен гатер и трябва да бъде запечатан с два печата. Целият им род работи в Общинско горско стопанство и Държавно горско стопанство „Парк Рила”.

Повече подробности в печатното издание

Снимки:

1. Иван Златев

2. Снежина Спасова

3. Къщите на Снежина

4. Иван Марков

Spread the love