Хореографът Георги Чопов донесе печат на Симеон Велики като награда в Благоевград

Filed under: Благоевград |

Хореографът  на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” към ОДК – Благоевград Георги Чопов бе награден със ”Златен век” – печат на Симеон Велики. Отличието му бе връчено от министъра на културата Владимир Пенев на официална церемония в столицата. Чопов получи още парична награда и грамота за големия му принос в развитието на българската култура.  

В началото на април тази година Георги Чопов отбеляза 70-годишнината си с голям концерт. Кариерата му започва в ансамбъл „Пирин” като артист-балетист, където работи в продължение на 17 години.

В продължение на 50 години творческа дейност Георги Чопов създава и ръководи танцови състави в Разлог и село Стоб, няколко години е хореограф-постановчик на ансамбъл „Струма” в град Кюстендил. 30 години прави хореографии, поставя танци и методически подпомага работата и на танцовите състави в други градове .

„За да се постигне една роля, трябва много труд. Човек трябва да бъде музикален и ритмичен, за да стане танцьор. Без тези качества е невъзможно. След това зависи от неговата природа, трябва да бъде усмихнат, вдъхновен, да предава на публиката своята енергия”, коментира Георги Чопов.

 

Снимка:  Георги Чопов

 

Spread the love