С 500 000 лв за ремонт на улици, 135 000 лв. за детски площадки и 30 000 лв. за спирки преобразяват Благоевград за едно лято

Filed under: Благоевград |

 Екипът „Камбитов” започва реализацията на мащабен инфраструктурен проект

 Редица мащабни инфраструктурни проекти ще бъдат реализирани през лято 2013 в Благоевград, съобщиха от администрацията на кмета Камбитов. Четири изцяло нови детски площадки ще бъдат изградени, а пет други ще се реновират основно. Важни за града инфраструктурни артерии също са залегнали в изпълнението на инвестиционната програма на общината за 2013 година. Първият готов пътен участък е по бул. „Иван Михайлов“, от входа на града до Регионалния телевизионен център. За ремонт се подготвят още улиците „Освобождение“, „Велико Търново“ и „Асен Йотов“, а улица „Цар Иван Асен“ и изграждането на ново кръгово кръстовище на бул.  „Пейо Яворов“ ще започнат на по-късен етап. Стойността на ремонтите е 498 000 лева, а фирмата, която е спечелила обществената поръчка е „Агромах“ ЕООД.

Най-голямата нова детска площадка ще бъде тази пред сградата на НАП. За нея са заделени 45 000 лева, като при изграждането й няма да бъдат засегнати зелените площи в района. Нови детски съоръжения ще се появят още в парк „Бачиново“ – на стойност 25 000 лева, на улица „Победа“, която ще струва 35 000 лева и пред читалището в квартал „Старо Струмско“, чиято стойност е 15 000 лева.

Сред новите придобивки в областния център на Пиринско ще се нареди и съвсем нова мултифункционална  спортна зала в двора на III Основно училище. Нейното изграждане ще започне през юни, като по график трябва да е готова за първия учебен ден. За изграждането на залата са заделени около 920 000 лева, които са целева държавна субсидия.

30 000 лева са определени за ремонт и възстановяване на спирките на градския транспорт в Благоевград. Експерти от общината констатирали, че както при автобусните спирки, така и при някои спортни площадки, ремонтирани през 2012 година, вече се налага основен ремонт поради вандалски прояви и унищожено общинско имущество.

В срок е приключил и ремонтът на стария път между Благоевград и Симитли, който вече може да бъде използван като обходен маршрут между двата града.

В момента текат консултации и се избират места за изграждане на нови чешми с автоматичен режим на водоподаване. Освен за удобството на гражданите, те ще спомогнат и за пестенето на вода.

Ремонт тече в Клуба на пенсионера в квартал „Еленово“, като през следващата година се очаква да се ремонтира и намиращата се в същата сграда библиотека.

В комбинация с работата по инвестиционната програма, в рамките на 2 години общинска администрация ще реализира и проекта „Зелена и достъпна градска среда в община Благоевград“. По него ще бъде извършена рехабилитация на ул. „Атон“, ул. „Преслав“ и нова велоалея, бул. „Пейо Яворов“, нова велоалея по ул. „Славянска“, в участъка от ул. „Иван Михайлов“ до ул. „Дойран“, ул. „Панайот Волов“, ул. „Гемеджиите“и рехабилитация на ул. „Солунските атентатори“. Проектът включва изграждане на велоалея от ул. „Броди“ до ул. „Пейо Яворов“, парк между ул. „Даме Груев“ и река Бистрица в кв. 216 и изграждане на парк в ж.к. „Еленово – 1“ – II етап.

 

Снимки

 

1 преди броени дни приключи преасфалтирането на част от бул. „Иван Михайлов”

2 Камбитов

Spread the love