Драгомир Стойнев: Няма политическо решение за рестарт на АЕЦ „Белене“

Filed under: България |

Крайният резултат на промените в енергетиката, трябва да бъде нулево увеличение на цената на електроенергията, твърди новият министър на икономиката

За рестартиране на проекта АЕЦ „Белене” в близките дни не можем да говорим. Това, заяви на заседанието на Обществения съвет министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Крайният резултат на промените в енергетиката трябва да бъде нулево увеличение на цената на електроенергията“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според него, най-важен е резултатът, от който хората и българският бизнес да бъдат удовлетворени. „Не трябва да се правят резки движения и да се взимат решения на парче. Грешно разбран проблем ще ни доведе и до грешна политика. Ние в момента нямаме право на грешка, ако други правителства са си позволявали да вървят по течението, да не взимат конкретни мерки, ние нямаме този шанс“, посочи още енергийният министър. По думите му „от решенията, които ще се вземат, ще зависи бъдещето на страната, защото енергийната системата е пред колапс“.

„За рестартиране на проекта АЕЦ „Белене“ в близките дни не можем да говорим“, подчерта министърът. Стойнев обясни, че в общественото пространство се е появила информация, че от 5 юни българското правителство ще стартира проекта „Белене“. „Няма такова нещо, защото няма политическо решение“, заяви той. Според него, трябва да се актуализира икономическо-технически анализ на проекта и да се съобрази с бъдещото потребление на електроенергия през следващите години.

В четвъртък вечерта премиерът Пламен Орешарски коментира пред БТВ за проекта „Белене“, че „има усещането, че проектът ще бъде разстартиран“. Но и той допълни, че първо трябва да се направи икономичиески анализ за състоянието и бъдещето на АЕЦ „Белене“.

 

Spread the love